Help Oosterzele fraaier maken

Meer fleurige gevels in de straten

Oosterzele wil graag meer groen in het straatbeeld. Daarom promoot de gemeente in 2023 volop de aanleg van geveltuintjes.

Sinds 2021 organiseert het gemeentebestuur van Oosterzele een bebloemingswedstrijd. De bedoeling van de wedstrijd is een groen en kleurrijk straatbeeld creëren.
De organiserende gemeentelijke dienst merkte echter op dat het bij de meeste deelnames gaat over achtertuinen. En hoewel die ook belangrijk zijn voor de vergroening en ontharding, dragen ze niet onmiddellijk bij aan een fleurige straat.  De gemeenteraad heeft de beslissing genomen om de wedstrijd een jaar te pauzeren en in 2023 volop de kaart te trekken van de geveltuintjes.

Een geveltuin is een stukje openbare ruimte aan de gevel van het huis waarin bloemen of struiken groeien. Het is een minieme tuin met een maximaal effect. Een geveltuin fleurt de gevel op en is een groene oase op een stoep vol grijze tegels. Inwoners kunnen al sinds 2021 een geveltuin aanvragen bij de gemeente. De gemeentelijke dienst helpt bij de aanleg van het plantvak door de stoeptegels te verwijderen. De bewoners hoeven enkel te planten en het tuintje te onderhouden.

Toch zijn geveltuinen in een landelijke gemeente nog geen alledaags gegeven. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met VELT een praktische workshop. Die vindt plaats op 18 april 2023 in zaal IJzeren Hekken, Rooberg 38 in Landskouter. De toegang is gratis. Binnenkort komt er ook een promotiefilmpje online waarin je het effect kan zien van een geveltuin op een gevel in Gijzenzele.

Schepen van groen en klimaat Christ Meuleman vult aan: ‘Een geveltuin scoort niet alleen op het vlak van schoonheid, maar daarmee dragen de eigenaars en wij ook bij aan de realisatie van het Lokaal Klimaat- en Energiepact. Een win-winsituatie dus’. Meer info over een geveltuin lees je op de gemeentelijke website: https://oosterzele.be/klimaatgezond.html. (mvdv, foto’s ddl)