Zottegem houdt jaarlijkse lenteschoonmaak

Uit de recentste tweejaarlijkse telling door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) blijkt dat er in 2021 meer dan 18.000 ton zwerfvuil werd geruimd in Vlaanderen. Ook het Zottegemse stadsbestuur krijgt nog zeer geregeld meldingen van locaties waar zwerfvuil achtergelaten is. In het voorbije jaar 2022 werden 192 dergelijke meldingen over zwerfvuil geregistreerd. Zwerfvuil dumpen wijst nochtans echt op een gebrek aan respect niet alleen voor de natuur maar ook voor de medemens en de vele zwerfvuilmeters en -peters en andere vrijwilligers die regelmatig op eigen initiatief de baan opgaan om (andermans) zwerfvuil te ruimen. Daarom wil het Zottegemse stadsbestuur met haar jaarlijkse POETS-actie de bevolking enerzijds blijven bewust maken van de zwerfvuilproblematiek maar ditmaal tegelijk ook sensibiliseren voor meer respect.

De stad Zottegem roept alle inwoners op om massaal – in gezins- of ander groepsverband (vereniging, buurt, collega’s, vrienden, …) – op zaterdag 1 april mee ten strijde te trekken tegen het zwerfvuil. Ook tien plaatselijke lagere scholen zullen opnieuw hun beste beentje voorzetten om hun schoolomgeving zwerfvuilvrij te maken. Vorig jaar werd door 350 deelnemers in alle deelgemeenten in totaal meer dan twee ton zwerfvuil verzameld. Iedere deelnemer is overigens na afloop welkom voor een hapje en een drankje op de Markt waar al het ingezamelde zwerfvuil op een (reuze)hoop zal gegooid en ‘tentoongesteld’ worden. Wie wil deelnemen aan deze lenteschoonmaak, kan bij de stedelijke milieudienst inschrijven door middel van een e-mail naar milieu@zottegem.be of telefonisch via 09 364 65 13. De milieudienst zorgt voor logistieke ondersteuning door afvalgrijpers, handschoenen en zwerfvuilzakken ter beschikking te stellen. Nog meer info is terug te vinden via zottegem.be/lenteschoonmaak.