Bellenman en marktzanger zorgen voor sfeer op 75 ste verjaardag Markt Scheldewindeke

In beginperiode waren ook biggen, kippen, konijnen,...te koop

Op woensdag 12 april wordt de ‘albasten’ verjaardag van Markt Scheldewindeke in een feestelijk jasje gestopt. 75 jaar markt in Scheldewindeke, er mag met recht en reden geklonken worden op deze speciale verjaardag. Bellenman Marc Van Gaver en een marktzanger fleuren de 75 ste verjaardag van Markt Scheldewindeke op. Burgemeester Johan Van Durme en schepen lokale economie Orville Cottenie presenteren de brochure die gemaakt werd naar aanleiding van ‘75 jaar Markt Scheldewindeke’.  Het lokaal bestuur wil driekwart eeuw markt in de kijker zetten. De wekelijkse markt op woensdag is een vaste afspraak voor heel wat inwoners van de fusiegemeente. Klanten kunnen veel vinden wat ze zoeken. Op die 75 – jaar is er natuurlijk heel wat veranderd. Vroeger betaalde iedereen cash, nu kan er ook via bancontact, elektronisch betaald worden. Mensen die zelf als kinderen langskwamen, brengen nu in de vakantieperiodes hun eigen kinderen mee. Tal van inwoners maken er een uitstapje van en sluiten af met een pintje. Schepen lokale economie Orville Cottenie doet moeite om de markt levendig te houden. De marktkramers blijven met veel plezier naar Scheldewindeke komen. Ze vinden het fijn om op de markt in Scheldewindeke al decennia lang te staan. Als marktkramer zijn ze geboren, als marktkramer zullen ze sterven. Ze blijven dat doen tot ze erbij neervallen. Een taai ras, die marktkramers. De markt zit hen in het bloed, je moet er voor geboren zijn. Die voortdurende passage dat vinden ze fijn, op de markt sta je dichter bij de mensen, je kan voortdurend tegen de klanten babbelen.  De wekelijkse woensdagmarkt werd na WO II opnieuw opgestart. In vroegere eeuwen was er ook al een marktdag in Scheldewindeke. Door de nabijheid van het station kwamen ook tal van marktbezoekers per trein naar de markt in Scheldewindeke. Een bloeiende markt. Te koop: bloemen, vlees, zuivelproducten, vis, regenmantels, hoeden, mutsen, ondergoed, kleren (zondagse en werkkledij). Een hele tijd lang werden er op de woensdagmarkt ook biggen (jonge varkens), kippen, konijnen,…te koop aangeboden. Al 75 jaar wordt het marktplein in Scheldewindeke omgetoverd tot een plek van ‘merchandise’, intussen zijn er heel wat gevestigde marktkramers, zoals bijvoorbeeld Vishandel Janssens uit Oostende (al decennia lang trouw op post), die je niet meer kan wegdenken. Elke woensdag in het hartje van Windeke, een komen en gaan van vertrouwde gezichten. De markt zorgt voor ontmoeting en gezelligheid. Wees erbij. Op woensdag 12 april wordt het een ‘specialleke’, de rode loper wordt voor alle marktbezoekers uitgerold. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).