Nieuwe wandelroute in Herzele met eenvoudige beweegoefeningen

In Herzele werd een nieuwe wandelroute in gebruik genomen. ‘Zorgdorp in beweging’ is een laagdrempelige wandelroute door en rond het zorgdorp met her en der eenvoudige beweegoefeningen. Het is de bedoeling om inwoners en bezoekers van het zorgdorp en Herzelenaren samen te brengen en te laten bewegen.

De wandelroute werd ontwikkeld door de sportdienst van Herzele, in samenwerking met Sport Vlaanderen en Logo Gezond+.

“Starten doe je aan het LDC ’t Ryckbosch om vervolgens de groene bordjes te volgen”, zegt schepen van Sport Ann Van Ruyskensvelde (Open VLD). “Wandelaars hebben twee opties: de korte route (blauw) is de basisroute en loopt doorheen het zorgdorp en de burcht. In deze lus komen alle beweegoefeningen aan bod. Wie zich fit voelt kan zijn tocht verderzetten op de lange route (blauw + rood). Deze route is dus eenvoudig gezegd een verlenging die langs een mooi stukje natuur en WZC Ter Leen loopt, om nadien terug te keren naar het startpunt aan het lokaal dienstencentrum. De beweegroute passeert langs meerdere zitbanken waar je af en toe een beweegbord bij terugvindt. Oefen daar jouw kracht, balans of uithoudingsvermogen (blauwe lus) en rust na elke oefening even uit op de zitbank. Voel je je fit? Dik je stappenteller dan verder aan door ook de rode lus te bewandelen.”

“Door de wandelroute via tal van zitbanken te laten gaan, geven we de mogelijkheid om even uit te rusten, maar evengoed zijn dit plaatsen waar je vaak sociaal contact kan vinden. De beweegroute heeft dus niet alleen als doel Herzelenaren te laten bewegen, maar ook hen samen te brengen en sociale contacten te onderhouden. De borden met beweegoefeningen die ze onderweg tegenkomen zorgen voor de extra prikkel om te werken aan hun fysieke gezondheid. Deze beweegroute kadert binnen het project ’10.000 stappen: elke stap telt!’. Een project waarmee lokaal bestuur Herzele mensen in beweging wil brengen, want volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichtzelf het mooiste cadeau. Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid (minder kans op kankers, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht,…), je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al stappend heb je één voet binnen naar meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.”