Rode Kruis Zottegem: stickers worden bruikbare pleisters

Nadat het tevoren wimpeltjes waren die de autobestuurders aan de antenne van hun wagen konden hangen, ontstond in 1961 de traditie dat door alle 228 lokale afdelingen van het Rode Kruis Vlaanderen in het voorjaar via een stickeractie campagne gevoerd werd om de nodige financiële middelen voor hun werking in te zamelen. In de beginjaren stond er enkel een afbeelding met een rood kruis op de stickers maar sinds 1983 werden ze opgevrolijkt door tekenfiguren.

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Rode Kruis Vlaanderen worden de stickers nu echter definitief opgeborgen en vervangen door pleisters. De klassieke tekenfilm- en/of stripfiguren blijven echter wel van de partij en zo prijken de Smurfen die decennia geleden als allereerste figuren op de sticker stonden, nu ook op de allereerste pleister die er qua vorm weliswaar uitziet zoals de vroegere sticker (zie foto). Met de pleisters is ook gekozen voor een bruikbaar product – één grote pleister waarvan men zelf kleinere pleisters op maat kan afknippen – dat tegelijk een duidelijke link legt met de activiteiten van het Rode Kruis.

De Rode Kruis Veertiendaagse met de pleisterverkoop loopt in heel Vlaanderen van vandaag donderdag 20 april tot donderdag 4 mei. Vermits door het Agentschap Wegen en Verkeer hiervoor geen toestemming meer verleend is, zullen vrijwilligers van de Zottegemse R.K.-afdeling ditmaal niet meer postvatten nabij het kruispunt De Vos. Wel zullen zij de pleister dezer dagen te koop aanbieden aan een aantal warenhuizen (op donderdag aan Albert Hein, op vrijdag aan Colruyt en op zaterdag aan AD Delhaize) alsook tijdens de dinsdagmarkt in het stadscentrum. De prijs van een pleister bedraagt 10 euro. Het is eveneens mogelijk online te bestellen via koopdepleister.be (met vermelding ‘afdeling Zottegem’).

De opbrengst van deze verkoopactie gaat integraal naar de lokale R.K.-afdeling en is bestemd voor de organisatie van gratis eerstehulpopleidingen, de aankoop van interventiekledij en medisch materiaal, het ter beschikking stellen van andere hulpmiddelen, ziekenvervoer, de inzet van vrijwilligers bij allerlei activiteiten (sportwedstrijden, culturele evenementen, muziekfestivals), enz. Ook is Rode Kruis Zottegem dringend aan een nieuwe materiaalwagen voor de hulpdienst toe. Rode Kruis Vlaanderen telt inmiddels meer dan 13.000 goed opgeleide vrijwillige medewerkers, waarvan er een 70-tal binnen de Zottegemse afdeling actief zijn.