Lara (18) en broer Jasper (16) trekken volop de kaart van de blaasinstrumenten

Concertband Cecilia en Kunstacademie willen blaasinstrumenten weer sexy en hot maken

Geraardsbergen. Concertband Cecilia en Kunstacademie slaan de handen in elkaar om de blaasinstrumenten weer sexy en hot te maken. ‘Er is een dalende trend merkbaar, maar we hebben een project klaarliggen om meer jongeren van de kracht van dit muziekinstrument te overtuigen’, weet Maarten Gossye, voorzitter van Concertband Cecilia. Lara (18) en Jasper (16) Asselman spelen al jaren op een blaasinstrument en vormen alvast het uithangbord.

Concertband Cecilia en Kunstacademie slaan de handen in elkaar om de klassieke akoestische instrumenten – de blaasinstrumenten – terug sexy en hot te maken. ‘In Vlaanderen heerst er een algemene tendens om viool, gitaar, piano, drums te bespelen maar klarinet, hobo, trombone, euphonium en sax zitten in dalende lijn’, aldus Maarten Gossye, voorzitter van Concertband Cecilia.

‘Klassiek akoestische instrumenten zijn niet sexy, niet cool meer’, weet musicoloog Mark Reybrouck (KU Leuven). Jonge mensen komen er niet meer in contact mee. ‘Op de radio wordt enkel popmuziek gedraaid.’

Lara en Jasper
Maar voor Lara (18) en Jasper (16) Asselman ligt dit wel anders. Lara Asselman speelt al 10 jaar klarinet in de Kunstacademie en is al 6 jaar bij Concertband Cecilia. ‘Ik ben vast van plan om nog vele jaren bij de Concertband te spelen.’ De keuze voor Klarinet lag bij Lara voor de hand: ‘Verschillende familieleden spelen klarinet. De liefde voor dit muziekinstrument is me met de paplepel ingegeven. Bovendien vind ik het een zeer mooi instrument.

Ook haar broer Jasper (16) koos bewust voor een blaasinstrument. Jasper blaast al 9 jaar op een hoorn en speelt ook al 6 jaar bij Concertband Cecilia. ‘Hoorn wordt niet vaak gespeeld en dat trok me aan. Ook binnen mijn familie werd vaak over het blaasinstrument gesproken.’ Lara en Jasper zijn vast van plan om zich binnen de Concertband verder te bekwamen.

6 mei blazersdag
‘Alhoewel de Concertband nog over voldoende leden beschikt die klarinet en fluit bespelen, merken we bij de koperblaasinstrumenten dezelfde dalende tendens zoals in Vlaanderen vast. Dit is bijzonder jammer, want de kracht van een blaasinstrument is ook de kracht van een orkest’, licht voorzitter Maarten Gossye toe. ‘Bovendien mag je de sociale kracht van samen musiceren niet onderschatten.’

Maar onbekend is onbemind. Daarom plannen Concertband Cecilia en Kunstacademie op 6 mei een grote blazersdag. ‘Het wordt een dag boordevol muziek voor jong en oud, met workshops voor kinderen’, licht de voorzitter van de Concertband Cecilia toe. ’s Avonds is er een afsluitend concert in JC De Spiraal. Concertband Cecilia zullen samen met leerlingen van de Kunstacademie onder leiding van de beslagen dirigent Dominic Reynders een 100-koppig orkest vormen.

Om meer blazers te puren uit de Geraardsbergse jeugd gaan Concertband Cecilia en Kunstacademie in zee met Huis van het kind en de basisscholen van de Oudenbergstad en omstreken. Ook grootouders en ouders worden mee in het bad getrokken. Tot slot zullen jonge talentjes in de Concertband worden opgenomen. ‘Ze krijgen een meter of een peter die hen mee op pad nemen tijdens de eerste, vaak overweldigende, repetitiemomenten’, laat Maarten Gossye zich ontvallen.

Concreet:
Woensdag 3 en zaterdag 6 mei worden er tijdens de lessen muziekinitiatie workshops door dirigent Dominic Reynders georganiseerd.
Zaterdag 6 mei wordt er door Bart Maris in Huis van het Kind van 13.30 tot 16.00 uur 3 workshops georganiseerd.
Zaterdag 6 mei gaat om 19.00 uur het concert ‘Ready to Play-in’ in JC De Spiraal georganiseerd.

Julien Borremans