Op 4 mei 2023 overvliegt WOII Lancaster bommenwerper opnieuw Lierde en heeft een Commando-overdracht plaats aan het monument.

Op donderdag 4 mei 2023 organiseert de gemeente Lierde in samenwerking met History Wings van 11u00 tot 12u30 een herdenking bij het monument aan de Kapellestraat 31 te 9570 Sint-Maria-Lierde.

Naast een overvlucht door een Lancaster bommenwerper ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van de crash zal er ook een ‘overdracht van commando’ plaatsvinden.

In 2022 maakte de enige nog vliegende WOII Lancaster bommenwerper een vlucht over het herdenkingsmonument op Kakebeke. Monument dat in 2000 werd opgericht ter ere van een gesneuvelde Lancasterbemanning.

De Lancaster DX-P van het 57 RAF Squadron werd door een Duitse nachtjager op 21/12/1942 neergeschoten. Enkel de Nieuw-Zeelandse staartschutter overleefde de crash en overleed thuis in 1986. De rest van de bemanning ligt begraven in Geraardsbergen.

Sinds de oprichting van het monument zijn er, telkens in aanwezigheid van familieleden, reeds heel wat herdenkingen geweest,  .

Uitzonderlijk komt op donderdag 4 mei 2023, de Lancaster bommenwerper terug een vlucht maken over het monument. Dit maal niet enkel om de gesneuvelde bemanning te herdenken, doch ook op vraag van het 57 RAF Squadron, waar dit jaar een ‘overdracht van commando’ plaatsvindt (hand over of command).

Tijdens deze overdracht zal de nieuwe Wing Commander het commando en de vlag van het 57 RAF Squadron overnemen van de vorige. Normaliter gebeurt dit steeds op hun eigen basis, maar met de herdenking van vorig jaar in het achterhoofd werd beslist om deze commando-overdracht dit jaar in Lierde aan het monument te laten plaatsvinden. Deze uitzonderlijke gebeurtenis zal worden bijgewoond door heel wat vertegenwoordigers van de Ambassades (UK, NZ en Australië), de Royal Air Force, de NATO, NSB, Defensie en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Iedereen is uiteraard van harte welkom op deze plechtigheid.

Hou er wel rekening mee dat eens de ceremonie start en tot wanneer ze eindigt, er geen gemotoriseerd verkeer meer mogelijk zal zijn in de Kapellestraat.

Volg dus de aanwijzingen en hou er rekening mee dat dit enige hinder kan veroorzaken.