Sint-Martinuskerk te Onkerzele wordt plaats waar fiets en religie elkaar ontmoeten

Onkerzele. De kerkpoort van de Sint-Martinuskerk te Onkerzele werd sinds 3 april tijdelijk gesloten. De kerk krijgt een volledige binnenrestauratie. Tegelijkertijd krijgt het kerkgebouw ook een nevenbestemming als ‘Fietskerk’. Er zullen bij de heropening van de kerk nog steeds erediensten kunnen plaatsvinden, maar de kerk zal ook onderdak bieden aan een interactief ‘Fietsmuseum’.

“Na de buitenrestauratie van onze Sint-Martinuskerk zocht onze kerkraad naar een nevenbestemming zodat we onze kerk een multifunctionelere meerwaarde konden bieden”, zegt Daniël De Ron, voorzitter van de kerkraad. “Vele mensen weten dat niet, maar ons torenhaantje is het hoogst gelegen torenhaantje van Oost-Vlaanderen en qua ligging is onze kerk ook zeer gunstig gelegen, op de weg van de Onkerzeleberg en in de nabijheid van de Muur en de Bosberg, die nog steeds wielergeschiedenis schrijven. Het kerkpleintje is tevens een belangrijk knooppunt van verschillende wandel- en fietsroutes en ligt op het parcours van verschillende wielerwedstrijden en zondagse recreanten. De keuze voor een nevenbestemming als ‘Fietskerk’ lag 10 jaar geleden dan ook voor de hand”.

“Sinds 4 april is de aannemer aan de slag. De belangrijkste ingrepen zijn o.a. het stucwerk van de zoldering en de muren grotendeels te herpleisteren en te herschilderen. Verder zijn er nog elektriciteitswerken, de toegankelijkheid verbeteren, nieuw sanitair, ..enz. De rechterbeuk zal omgevormd worden tot bezinningsruimte, terwijl de middenbeuk vlot omgeschakeld zal kunnen worden als  polyvalente ruimte, zowel voor erediensten als voor evenementen. De linkerbeuk wordt ingericht als “Fietsmuseum”. Maar het geheel is en blijft een kerkgebouw.We zijn het lokaal bestuur Geraardsbergen en de Vlaamse overheid dankbaar dat zij de kost van deze renovatie financieel ondersteunen.

“Het Fietsmuseum zal de bezoeker een beeld geven van alles wat te maken gehad heeft of heeft met de fiets als recreatie-, transportmiddel en wielersport in Geraardsbergen. We belichten verschillende aspecten in woord en beeld, zoals de wielerhelden van Geraardsbergen, de passages op de Muur, de plaatselijke fietsconstructeurs, de wielergekte, het geloof en bijgeloof van de renners, de Stadsprijs, het Belgisch Kampioenschap wielrennen en cyclocross, de verdwenen Velodroom en nog zoveel meer. Het is ook de bedoeling om workshops te organiseren (bv. veilig fietsen, kleine fietsherstellingen, enz.). Naast het fietsgebeuren zal het ook mogelijk zijn voor verenigingen om evenementen te organiseren, zoals toneel- en filmvoorstellingen, lezingen, workshops en evocaties“, aldus Johan Quintelier, de coördinator van de fietskerk

De werken zullen duren tot in het voorjaar 2024. Ondertussen worden de parochianen voor alle erediensten doorverwezen naar andere kerken van Geraardsbergen. De kerkraad is er zich van bewust dat deze tijdelijke sluiting niet zo fijn is voor parochianen en bezoekers maar hoopt dat er daar begrip voor is, met de wetenschap dat de Sint-Martinuskerk te Onkerzele een toekomst op lange termijn zal krijgen.

De evolutie van de werken kan iedereen volgen op www.fietskerk.be.