Infosessie ‘Veilig online voor senioren’ in Merelbeke

Politiezone Rhode en Schelde hielt woensdag een infosessie ‘veilig online voor senioren’ in LDC De Merelaar.

Het was een grote opkomst in decafetaria , Met de infosessie ‘veilig online voor senioren’ wil politiezone Rhode en Schelde haar inwoners  informeren en sensibiliseren over de risico’s van het internet. Daarbij reiken ze ook tips aan over wat je zelf kan doen om je te beschermen tegen oplichting via het internet.

 

Wat is cybercrime?

Cybercrime of computercriminaliteit is een misdaad die gepleegd wordt met en gericht op ICT. Voor het strafbare feit worden dus computers gebruikt, of een smartphone, tablet, …, kortom alles waar een processor in zit. Voorbeelden van cybercrime zijn hacking, ransomware, malware, phishing, … Je hoeft zelf geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van computercriminelen. Ook telefoons en bankkaarten hebben vandaag computerchips en die kunnen gemanipuleerd worden. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cyberaanvallen.

Vormen van cybercrime
Virus, Malware, Phishing, Ransomware, Pinpasfraude, Identiteitsfraude en zoveel maar

Als men merkt dat je slachtoffer bent neem contact op met de lokale politie, ook kan je de desbetreffende mail overmaken aan verdacht@safeonweb.be