Merelbeke / Bottelare: BUURTBEWONER LAAT CRÈCHE SLUITEN

Ouders starten met crowdfunding

In Merelbeke stelt een buurtbewoner alles in het werk om de vergunning van kinderdagverblijf Kikin te laten intrekken. De crèche moest al enkele keren sluiten en verhuizen. Om de dure en aanslepende gerechtskosten te helpen betalen, starten de ouders met een crowdfunding.

Kikin is een kinderdagverblijf aan de Groenstraat in Merelbeke. De meningen van de ouders over de service en kwaliteit van Kikin zijn unaniem: een uitstekende crèche met liefdevolle medewerkers die de kinderen met de beste zorgen opvangen. Maar een buurtbewoner is niet opgezet met het bestaan van de crèche en zocht en vond enkele juridische mogelijkheden om de vergunning aan te vallen. Kikin zou niet de correcte procedure hebben gevolgd om de bestemming van het huis te wijzigen van woonhuis naar kinderdagverblijf, ondanks een positief advies van de gemeente. Momenteel wordt er beroep aangetekend tegen de vergunning omdat er geen MER-screening werd gedaan.

Crowdfunding

De zaakvoerders zijn moegestreden en willen liever niet reageren, ook omdat de gerechtelijke procedure loopt. Maar de ouders vormen een front voor hun geliefde crèche. Om de impact duidelijk te maken, hebben ze een affiche laten drukken met alle geboortekaartjes van de ruim 30 kinderen. Vanaf vandaag organiseren ze ook een crowdfunding. Via de website (www.redkikin.be) kunnen sympathisanten een donatie doen om onder andere de dure gerechtskosten te helpen betalen. Door verschillende keren te moeten uitwijken naar tijdelijke locaties, werden de zaakvoerders ook geconfronteerd met dubbele huurkosten en nood aan vernieuwing van meubels door schade bij het vele verhuizen.
“Hiermee willen wij tonen hoe wij met heel ons hart achter Kikin staan, en bovendien willen wij de mensen wakker schudden over de kwetsbaarheid van een crèche”, zegt één van de ouders. “Blijkbaar zijn er genoeg achterpoortjes in de wetgeving zodat één persoon een kwaliteitsvolle crèche met 22 kinderen per dag kan laten sluiten.”

Oproep aan de politiek

Het is aan de politieke instanties en minister Crevits om een betere ondersteuning te bieden aan kinderdagverblijven. “Ten eerste is het aanvraagproces voor een vergunning zeer omslachtig.”, aldus een tweede ouder. “En ten tweede moet de rol van Kind en Gezin onderzocht worden: hebben zij de zaakvoerders wel voldoende begeleid? Er is duidelijk ook nood aan een structurele aanpak rond noodopvang. Een belangenvereniging voor de kdv’s zou heel welkom zijn.”

De ouders willen benadrukken dat hun campagne geen aanval is op de buurtbewoner, maar juist een warme actie om hun geliefde kinderdagverblijf te helpen overleven.