Klepmolenfeest werd mooi succes

Veel waardering voor molenaars Michel, Rik en Willy

Feest! Met het Klepmolenfeest heeft de gemeente Oosterzele de Klepmolen nog eens nadrukkelijk in de spotlights gezet. Het is al tien jaar geleden dat de Klepmolen in Balegem vakkundig werd gerestaureerd. Op 16 juni 2013, na een grondige renovatie, werd de molen opnieuw in werking gesteld. Er kwam op zondag 30 april veel volk op de been om niet alleen de Balegemse Klepmolen te bewonderen, maar ook om te genieten van de evenementen op het Klepmolenfeest. De gemeente Oosterzele mag zich gelukkig prijzen met molenaars Michel Christiaans, Rik Vandecasteele en Willy Van Nevel, dankzij hen blijft de Klepmolen in goede staat en maalvaardig.  Ze vertellen enthousiast over het zeilen en reilen van hun bijzondere Klepmolen, ze houden het Oosterzeelse molenpatrimonium levend en willen in de toekomst hun vakkennis naar volgende generaties overdragen. Ze kregen een mooie attentie van de gemeente en Erfgoed Viersprong.

De bezoekers zagen de molen in werking en konden de molen gratis bezoeken. De Zeelse Vlegeldorsers toonden kun vaardigheden met het vlegeldorsen, een mooi beeld hoe het er vroeger aan toe ging. En of de pannenkoeken smaakten, Ferm Balegem pakte uit met een heuse pannenkoekentearoom. De pannenkoeken werden uiteraard gemaakt met meel van de Klepmolen. Schepen Toerisme en Erfgoed Orville Cottenie was erg opgetogen met de ruime respons. Hij schetste de historiek en de restauratiewerken die in 2013 werden beëindigd. ‘De Klepmolen, een stenen korenwindmolen, werd genoemd naar de oude naam van het gehucht ‘De Kleppe’ in Balegem. Na een brand stopte de molen definitief met draaien in 1959 waarna hij verkommerde. De gemeente nam het besluit om de molen in al zijn glorie te herstellen. Groot feest op 16 juni 2013, de Klepmolen kreeg zijn grandeur terug. De inhuldiging lokte veel volk naar De Bottelweg 1 in Balegem. Tien jaar later staat hij nog altijd te pronken dankzij het molenaarsteam Michel, Rik en Willy. Wie er niet bij kon zijn op het Klepmolenfeest heeft elke eerste zondag van de maand en op molendagen de kans om de enig mooie molen in werking te zien. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)