Zottegem: Zondag is het exact 83 jaar geleden dat een Engelse jager crashte in de Leenhoutstraat.

Een Engelse jager maakte een noodlanding in mei 1940, Peter Van De Sijpe trok op onderzoek naar het gebeuren van het vliegtuig.

Mark Murphy via Pixabay
Het is dinsdag, 14 mei 1940.
Luchtalarm boven Zottegem.
Michel Van de Sijpe, net 14 jaar, woonachtig aan de Gentse Steenweg te Zottegem wordt door zijn moeder binnengeroepen.
Ze baten een kleine kruidenierswinkel uit rechtover de Wellestraat.
Zoals gewoonlijk schuilen ze in de kelder totdat het terug veilig is. Die dag verloopt het iets anders. De geluiden klinken heel dichtbij. Michel kruipt uit de kelder en gaat naar buiten. Een Engelse jager is neergestort op 200 meter van hun woning. Aangekomen op de plaats van de crash ligt een Engelse jager in het veld. De piloot werd zonet zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Stukken parachute liggen verspreid over het veld, de randen verbrand. Deze dag blijft Michel altijd bij. Als kind luistert zijn kleinkind Peter herhaaldelijk naar dit spannende verhaal. Jaren gaan voorbij, maar de interesse is er altijd gebleven.
Kleinzoon Peter, geïnteresseerd in de plaatselijke geschiedenis en de gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog besluit dit verder uit te zoeken. Deze crash staat nergens beschreven maar het vertrouwen in het verhaal van grootvader drijft ertoe om dit verder uit te zoeken.

Gevonden metaalscherven op de plaats van crash na metaal deletie.

Wat gebeurde er met de piloot? Was het Sibley of Appleton?
Kan het onbekende graf op Heverlee gelinkt worden aan dit gebeuren?
Bekijk de web site van Wings of Memory:

https://www.wingsofmemory.be
of breng een bezoek aan de vereniging te Geraardsbergen
Open iedere 3de zondag van de maand van 14 tot 18u
Adres Gasthuisstraat 102, Geraardsbergen

In onderstaande link kan u het verslag vinden van een nauwgezette zoektocht naar deze gebeurtenis.     https://www.wingsofmemory.be/2023/05/09/onderzoek-crash-engels-vliegtuig-mei-1940