Vooruit Zottegem weet: “Kerken lopen leeg en Zottegem betaalt er te veel voor”

Het onderhoud van de kerken in Zottegem kost handenvol geld en daar heeft oppositiepartij Vooruit meer dan genoeg van.

“Vandaag worden steden, gemeenten en provincies verplicht om centen op tafel te leggen voor investeringen of verbouwingen van kerkgebouwen en andere gebouwen van geloofsgemeenschappen”, zegt raadslid en Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt De Loor. “De kerken lopen leeg en vaak zijn kerkfabrieken niet geneigd om hun gebouwen open te stellen voor het grote publiek of publieke evenementen. Maar als de boiler kapot is of het dak lekt, dan zijn steden en gemeenten bij wet verplicht om de rekening van deze investeringskosten te betalen, ondanks het feit dat veel kerkbesturen zelf heel wat middelen in kas hebben. Dat kostte de 300 Vlaamse gemeenten in 2021 meer dan 53 miljoen euro. De Oost-Vlaamse gemeenten moesten in 2021 allemaal samen voor bijna 13,7 miljoen euro ophoesten voor de erediensten. 13,4 miljoen euro of 98%  ging naar de Rooms-Katholieke kerk, 199.290 euro ging naar de Protestantse kerk (in Aalst, Denderleeuw, Gent, Horebeke en Ronse), de Anglicaanse kerk in Gent kreeg dan weer 27.384 euro. Hij vroeg de cijfers op bij de bevoegde minister. “De verschillen tussen de gemeenten zijn groot. Lochristi, Zelzate en Melle bijvoorbeeld moesten niet in hun buidel tasten. Gent, de absolute koploper in Vlaanderen, moest dan weer 1,6 miljoen euro ophoesten. Volgens de huidige regelgeving kunnen steden en gemeenten religieuze besturen, zoals de kerkfabrieken, niet verplichten om eerst hun eigen spaarpot aan te spreken voor investeringen in hun gebouwen zoals het repareren van een lek in het dak of het vervangen van een kapotte boiler. Als een kerkbestuur vraagt, moet de gemeente of de provincie draaien. In tijden dat veel gemeenten het moeilijk hebben om de eindjes aan elk te knopen is dat niet te verantwoorden. Vinden we het normaal dat de belastingbetaler opdraait voor de schilderwerken of dakwerken in de kerk van Beerlegem, terwijl het kerkbestuur daar zelf perfect de middelen voor zou hebben?  Of dat een gemeente verplicht wordt om een nieuwe chauffage te betalen terwijl het kerkbestuur zelf nog over voldoende middelen beschikt? Mogen we dat in tijden dat steden en gemeenten voor grote financiële uitdagingen staan, vreemd vinden? Het lijkt ons maar normaal dat besturen van erediensten eerst zelf hun eigen middelen aanspreken en pas daarna kunnen beroep doen op de gemeentekas. Steden en gemeenten moeten zelf kunnen beslissen of ze bijpassen of niet.”