Van folklore naar internationale ambitie… Stadsprijs Geraardsbergen wordt Muurclassic

Beeld: Sophie Richez

Geraardsbergen. De Stadsprijs moet plaats maken voor een wedstrijd met internationale ambities. De Muurclassic moet de kater van de Ronde van Vlaanderen verwerken, waar de Muur gedegradeerd werd tot één van de vele passages. ‘We hebben de plicht om deze iconische helling blijvend in de picture te zetten. De Muurclassic is daar een antwoord op’, geeft Stephan De Prez – schepen van Sport – mee. ‘De finish wordt op de Vesten getrokken, als één van de mooiste aankomsten van het circuit omschreven’, vult koersdirecteur Geert Pieraert aan. De toon was gezet, met Ruben van Gucht die alles aan elkaar praatte.

Jan Broodcoorens en Geert Pieraert

Woensdag 17 mei was het verzamelen geblazen in de hal van het stadhuis. De Muurclassic werd immers aan de pers voorgesteld. De organisatoren hebben de ambitie om de stadsprijs tot een internationale wedstrijd te transformeren.

‘We waren te veel afhankelijk van grote wedstrijden die Geraardsbergen als passage nemen, van de Ronde van Vlaanderen, de Tour, de Omloop Het Nieuwsblad en andere wedstrijden. We hadden dan wel één aankomst in een rittenwedstrijd, maar dat is te weinig voor de grote inspanningen die dergelijke organisatie vragen’, opent Jan Broodcoorens de persconferentie. ‘Onze ambitie is door te groeien naar een WorldTourwedstrijd. Geleidelijk aan, weliswaar.’

Stevig parcours
De eerste editie gaat door op woensdag 30 augustus, een ideale voorbereiding voor Remco Evenepoel op de Ronde van Lombardije. ‘Er is in Geraardsbergen een supporterscafé met de nodige aanhang die hem er misschien kan van overtuigen om deel te nemen.’

‘De opschaling van de koers brengt met zich mee dat het parcours fors wordt aangepast. We zijn afgestapt van een puur lokale ronde. We maken een extra lus naar Everbeek, met een knipoog naar de Vlaamse Ardennen. Met de Muurclassic zetten we de Muur centraal’, licht koersdirecteur Geert Pieraert tijdens de persconferentie toe. ‘De finish wordt op de Vesten getrokken, door commentatoren als één van de mooiste aankomsten van het circuit omschreven.’ Daar wordt tevens het startschot gegeven.

De renners krijgen tijdens de Muurclassic een stevig parcours voor de wielen geschoven. Ze moeten zes ronden van dertig kilometer met 1998 hoogtemeters afwerken, met een indrukwekkende batterij aan hellingen. Zo wordt driemaal de Muur en drie keer de Oude Steenweg – de Oude Muur – beklommen. Ook moeten de renners zes keer de Denderoordstraat oprijden en moet met de Parikeberg en de Plankkouter in Everbeek ook zes keer worden afgerekend.

Ruben van Gucht en Stephan De Prez

Iconische helling
De organisatoren mogen dan wel de ambitie hebben om de Muurclassic op termijn te laten doorgroeien tot UCI 1.2-wedstrijd. Ook het vrouwenwielrennen en de jeugdkoersen mogen niet ontbreken. Opmerkelijk is dat de Muurclassic in samenwerking met Proximus voortaan op TV zal kunnen worden gevolgd.

Met de Muurclassic is een nieuwe klassieker geboren die Geraardsbergen steviger op de wielerkaart zet. ‘Deze wedstrijd geeft de Muur de plaats die het verdient. De Muur is één van de meest iconische hellingen van de Vlaamse Ardennen, met een grote internationale bekendheid. Als stad is het onze plicht om deze kasseirug blijvend in de picture te zetten’, voegt Stephan De Prez – schepen van Sport – er nog aan toe.

Voor meer info over o.a. het parcours: www.muurclassic.be

Julien Borremans