Horebeekse Claire Vanhoutte richt haar pijlen op kunst

Partner van vicepremier heeft de kunstmicrobe te pakken!

De Horebeekse Claire Vanhoutte is nu ook een kunstenares in spe. Volgende week is er  Gent haar eerste expositie waar ze haar werk tentoon stelt. Claire is de partner van vice-eersteminister  van de federale regering Petra De Sutter(GROEN)

We hadden een gesprek met Claire  in haar gezellige en knusse atelier in het landelijke Horebeke.

NUUS: Hoe heb je de kunstmicrobe te pakken gekregen?

Claire: “Als kind  heb  ik veel getekend en uiteindelijk ben ik net niet naar academie geweest omwille van ‘te jong’.  Als volwassene heb ik wel altijd een potlood bij de hand en een nota-blokje. Kunst bleef altijd latent aanwezig en dit vooral als genieter en het bezoeken van talrijke musea. Het kantelmoment kwam er in 2019 na een bezoek aan een museum in Zuid-Frankrijk. De beeldhouwer was autodidact en zijn werk inspireerde me. Zoals de meesten onder ons heb ik toen mijn eerste stapjes gezet in de kunst met behulp van goedkope materialen.  Mijn partner Petra stimuleerde me met haar enthousiasme alsook mijn familie en vrienden. De goedkope attributen werden al snel kwaliteitsproducten. Het aantal kunstboeken dat ik bezit loopt op naar de vijftig. Wie had er dan ooit gedacht dat ik enkele jaren later gepassioneerd tot wel 30uur per week kan bezig zijn met kunst en dat mijn eerste solo- expositie er volgende week aankomt.”

NUUS: Heb je enige opleiding genoten of ben je autodidact?

Claire: “Zoals eerder gezegd leerde ik zelf veel maar op een bepaald ogenblik kreeg ik van een vriend die zelf in de kunstwereld heel actief is een warme boodschap. Hij vond mijn werken goed en wou me naar een hoger niveau tillen door scholing aan een kunstacademie te volgen. Ik ben hem nog altijd enorm dankbaar hiervoor. In de KABK van Oudenaarde volg ik nu de labo’s schilderkunst en ‘Levend model’. De inzichten van mijn docenten helpen me om altijd met een kritische blik mijn werk te verdiepen.”

NUUS: “Welke stijl zien we in je werken?

Claire: ” Het is moeilijk om er een  stijl op te kleven. Ik laat  me ook niet graag in een vakje duwen.

Vroeger was dit veeleer je eerst willen bewijzen met figuratieve portretten, mixed media abstract – het zoeken , exploreren en  zalig, je eigen traject bewandelen. Er was toen  veel nood aan bevestiging, ‘ nood aan bekoren’. Nu bereid ik mijn werken voor. Ik vind inspiratie in zowel vakantiefoto’s, beelden die ik op tv zie, filmstills, zelfs foto’s uit mijn tuin of beelden die ik maak in de academie. Deze krijgen een digitale voorbewerking en vervolgens gebruik ik deze basis als aanzet voor een nieuw werk.  Schilderen is exploreren. Je bewust zijn van wat de verf en jouw handelingen doen op het doek. Het kijken, herwerken, sturen en reageren op oorzaak en gevolg zorgen dat ik tot een, voor mij, betekenisvol, beeld kom.  Mijn werk wordt vaak als raadselachtige schemerzones omschreven. Je krijgt surreëel aandoende landschappen en interieurs te zien waarin de mens vaak een ondergeschikte rol speelt.  Ik zie er altijd op toe dat mijn werk uitnodigt tot een dialoog met de toeschouwer. Ik geef niets weg. Je moet zelf bewust in dialoog gaan met het schilderij.”

NUUS:”Volgende week is er je eerste expositie in Gent waar je naar uitkijkt. Van de kleinste gemeente van Oost-Vlaanderen naar de grote stad Gent. Wat verwacht je ervan?

Claire: ” Dit wordt ongelooflijk spannend. Een eerste expositie en dan onmiddellijk een solo-tentoonstelling. Ik kijk er enorm naar uit. Ik weet dat ik me kwetsbaar opstel. Mijn werken zijn een deel van mezelf die ik nu met ‘de anderen’ wil delen. Maar aan alle reacties die ik nu krijg heb ik er alle vertrouwen in dat het twee superleuke weken gaan worden van ontmoeting en verwondering.”

NUUS:” Hoe kijkt de vice-eersteminister Petra De Sutter naar deze werken?

Claire: ” Haar enthousiasme is aanstekelijk. Mijn werk volgt haar overal. In het kabinet wou ze werken van mij ophangen. In haar schaarse tijd is ze niet uit mijn atelier weg te slaan en bedenkt ze samen met mij betekenisvolle titels bij de werken. Ze is kritisch wat ik superfijn vind. Soms zou ze zelfs in mijn artistiek proces proberen in te grijpen maar daar trek ik dan wel mijn grens. ”

Petra De Sutter beaamde deze uitspraken want ze was toevallig op ons rendez-vous aanwezig en een aanhoorder van wat Claire ons allemaal toevertrouwde.

Expositie

De werken van Claire Vanhoutte zijn te bewonderen in Galerie Resonans  aan de Zuidstationstraat 20 in Gent. De expositie is te bezoeken op zaterdag 27 en zondag  28 mei en op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 juni telkens van 14u tot 18u.

 

Foto’s BB – We laten de titels van de werken  in het midden of die kan je zelf gaan ontdekken tijdens de expo in Gent