Julien en Nicolas De Malderé maken fascinerend fotoboek over tractoren en paarden

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Oosterzelenaar Julien De Malderé, 83 jaar inmiddels, hij oogt veel jonger, de tijd lijkt geen vat op hem te hebben, vond de tijd rijp om een vijfde fotoboek uit te brengen over (oude) tractoren en paarden. Zijn eerste fotoboek liep zodanig goed, dat Julien besloot om zijn concept verder te zetten. Stil zitten is aan hem niet besteed. Hij volgt al jaren lang het reilen en zeilen in Oosterzele. Hij blijft per fiets de ‘Ronde van Oosterzele’ rijden. Hij geraakt maar niet uitgekeken op de landelijke fusiegemeente Oosterzele. ‘Zo prachtig’, zegt Julien. Met altijd het fototoestel in aanslag. Foto’s, foto’s en nog eens foto’s. Om precies te zijn 235 tractors en 20 paarden. ‘Ik ben mijn zoon Nicolas heel dankbaar die mij hielp bij het samenstellen van het fotoboek. Het boek is ook bedoeld voor mijn kleinkinderen Kaat en Jacob’, zegt een trotse Julien De Malderé.

Julien De Malderé: ‘Met mijn fiets, genietend langs de velden en de boerderijen, zag ik vele oudheden uit lang vervlogen tijden. Ik vond dit allemaal zo mooi en wou dit op foto vastleggen. Over de boerenstiel sprak ik met deze buitenmensen en schreef dit op als korte ondertiteling voor deze foto’s. Ik genoot enorm van al dat mooie wat de natuur biedt, de reuk van de omgeploegde aarde, de goudgele kleur van het in de zon rijpende graangewassen, het afgemaaide gras dienstig voor hooi, de ontelbare witte bloemen op het uitgestrekte aardappelveld,…Ook de vele dieren, de statige bomen, een haas die vlug wegrende voor het onbekende, en nog zo veel meer spraken me enorm aan. Vele foto’s heb ik genomen. Ik kon echter niet alles weergeven in dit boek. Ik heb dan maar besloten een keuze te maken. Deze amateurfoto’s heb ik genomen in de periode tussen november 2009 en maart 2011. Het zijn allemaal moment opnamen. Bewust heb ik deze niet duidelijk systematisch willen weergeven omdat ik dit mooier vond’, zegt Julien, die echt een groot hart voor de fusiegemeente Oosterzele. ‘Ik hoop dat al dat mooie van onze gemeente voor altijd mag bewaard blijven voor de volgende generaties’. ‘We vinden de struise trekpaarden én de tractoren die deze mooie dieren vervangen hebben zo prachtig. Trekpaarden zijn een streling voor het oog. Stoer. Sterk. IJdel. Gespierd. Vooral de hengsten zijn zwaar gebouwd, de merries zijn lichter. Ze zijn vriendelijke en gehoorzaam. Er zijn natuurlijk uitzondereringen. Vroeger waren paarden onmisbaar voor het zware werk op het land. Als ze volgroeid zijn kunnen ze meer dan 900 kg wegen, ze worden tussen de 13 en 16 jaar oud. Hier ook uitzonderingen. Trekpaarden zijn echte krachtpatsers die zware landbouwmachines en vrachten trekken. Ze houden van het zwar werk. De boer heeft een echte band met zijn paard dat goed verzorgd wordt’, beschrijft Julien De Malderé zijn fascinatie voor dit edel dier. Nieuwsgierig naar het vijfde fotoboek? Info: Julien De Malderé, Groenweg 26, Oosterzele, 09/ 363 04 80. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)