Reekalfjes worden opgespoord in Opbrakel ( buurt Wolfskerke)

De Brakelse Milieuraad in samenwerking met het gemeentebestuur van Brakel nam het initiatief om het project van Liban Pollet, Marleen Watté, de jagers vereniging en lokale vrijwilligers, te steunen.  Schepen voor milieu Peter Vanderstuyf: “Dit unieke project bestaat uit het opsporen van reekalfjes door middel van een drone met warmtebeeldcamera, bestuurd door Brakelaar Wannes Dermout. Wannes Dermout is de oprichter en bezieler van Falcoflight bekend van menig natuur documentaire. De meeste reekalfjes worden geboren in de tweede en derde week van de maand mei, het hoogseizoen voor de eerste maaibeurt. Bij de geboorte van de reekalfjes worden ze door de moeders verstopt in het hoge gras als bescherming tegen roofdieren en dit gedurende een zestal weken. Regelmatig komt de moeder langs om het jong te voeden.  Het gevaar hier is dat wanneer het gras wordt gemaaid, de landbouwvoertuigen deze niet zien liggen met alle dramatische gevolgen van dien. Zoiets wil je als landbouwer zeker niet meemaken. In 2022 werd een eerste ‘scan’ van ongeveer 16 hectaren gedaan. Hierbij werd samenwerking gezocht met de jagersverenigingen (zij zijn experten in deze materie). De reekalfjes moeten immers behoedzaam op een veilige plaats verlegd worden. Vorig jaar werden zo elf reekalfjes gered. Deze eerste actie werd gefinancierd door het Faunaplan van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en de Bosgroep Vlaamse Ardennen. Aangezien reeën zich niet beperken tot 1 gebied zouden we dit jaar meerdere gebieden willen “scannen”. In totaal zou het gaan over zo’n viertal gebieden in Brakel. Concreet gaat het over delen van Opbrakel en Zegelsem maar uiteraard is het de bedoeling om dit in de toekomst verder uit te breiden., zo willen Liban en Wannes meerdere projecten uitvoeren. Dit jaar staan de volgende gebieden op de planning.

“1. De weides gelegen aan de Hutte links en rechts van de beek Rowater tot aan Wolfskerke. verder de weides links en rechts van de Ijskelderweg boven en onder de Vaanbuikbeek tot aan de Draaikonk en de Broekweg/ Kuipersweg.

  1. De weides links en rechts van de Maaistraat tot aan het Herenveld, De Pullem tot en met het Willemsveld. Verder naar de Lange Haag en tot de Livierenbos/Brakelbos.
  2. Het Hofveld de weides gelegen tussen de Ronsesestraat en de Gauwinkel, verder naar de Hellenhoek, Hul/Wolvenweg tot aan de Kulkadet en de Kleistraat. Tussen Kulkadet en Perreveld en Burreken.
  3. Van de Haaghoek en het stroomgebied van de Perlinckbeek richting Pottenberg tot aan de Arme Kleie en verder door naar Sieregemkouter, inclusief de weides gelegen tussen de Sieregemkouter, het Fransken en de Leberg”

Project 1 wordt bekostigd door het Faunaplan van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Het tweede door de jagersvereniging van Brakel, en voor het derde en vierde project zochten de  initiatiefnemers financiële en logistieke ondersteuning bij de milieuraad van Brakel.”

Foto’s enkele actiebeelden  van deze ochtend  – deze avond een sfeerverslag op AVS