Veiligheidsagenten moeten op De Gavers voor de orde zorgen en er komt een zwarte lijst

Geraardsbergen/Gent. Om de problemen in verschillende provinciale recreatiedomeinen tegen te gaan, neemt de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen verschillende maatregelen. Zo zullen externe veiligheidsagenten worden ingeschakeld. Wie zich niet voegt, komt op een zwarte lijst en kan de toegang worden ontzegd. Ook wordt het zwemkledijvoorschrift aangescherpt. Een boerkini is dus verboden.

Vorig jaar moest de politie in Geraardsbergen verschillende keren tussenbeide komen omdat heel wat gezinnen onvoorbereid naar het recreatiedomein kwamen en moesten vaststellen dat er geen tickets voor het zwembad en voor het strand meer beschikbaar waren. In andere recreatiedomeinen kwam het tot regelrechte opstoten en moest de politie actief tussenbeide komen.

Om de domeinmedewerkers te sterken in hun taken worden opleidingen en materiaal voorzien. Naast het eigen personeel staan verder ook externe veiligheidsagenten in voor de veiligheid en naleving van het reglement. Er zal ook samengewerkt worden met de gemeente en politie.

Reglement zwemkledij wordt strenger
Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen keurde een nieuw zwemreglement goed voor de provinciale recreatiedomeinen met een zwemplas en strand. Daarmee wil het bestuur zowel in De Ster, Nieuwdonk, de Gavers en Puyenbroeck – waar een buitenzwembad is – zorgen voor maximale veiligheid voor zowel de bezoekers als voor het personeel. Verschillende recreatiedomeinen kregen in het verleden af te rekenen met incidenten en vechtpartijen.

Vanaf 1 juni zullen bezoekers ouder dan 12 jaar hun identiteitskaart verplicht moeten laten inlezen, willen ze toegang tot de zwemzone. Alle gegevens worden verwerkt conform de privacywetgeving. Wie geen identiteitskaart bij zich heeft, kan niet zwemmen. Kinderen onder de 12 jaar moeten vergezeld zijn van een meerderjarige.

Ook het kledijvoorschrift wordt aangescherpt. Enkel aansluitende zwemkledij of een zwemschort tot boven de knie is toegelaten. Zwemkledij moet bovendien vervaardigd zijn uit materiaal dat specifiek bedoeld is om in te zwemmen. Zwemmen mag alleen nog in zwembroek, bikini, badpak of wetsuit

Om veiligheidsredenen en om bezoekers een fijn bezoek te garanderen is de capaciteit van de verschillende zwemzones beperkt. Op de webshop zal het resterende aantal tickets te zien zijn.

Personen die de rust verstoren, het reglement niet naleven of overtredingen begaan, kunnen op een zwarte lijst belanden en een toegangsverbod krijgen.

Julien Borremans