Luchtvaartgeschiedenis centraal in Archeocentrum Velzeke

In Vlaanderen gaat van vrijdag 26 tot zondag 28 mei de zesde editie van de Archeologiedagen door en ook het provinciaal Archeocentrum Velzeke dat overigens ter gelegenheid van deze driedaagse gratis toegankelijk is, neemt hieraan deel met activiteiten voor jong en oud. Centraal in dit weekend staat ditmaal luchtvaartgeschiedenis, met in het bijzonder de voorlopige resultaten van de zoektocht naar de Hawker Hurricane die in mei 1940 boven Ressegem (Herzele) werd neergeschoten en waaraan een spannend verhaal verbonden is omdat er verwarring bestaat over de identiteit van de Britse RAF-piloot die daarbij het leven liet. Om hierover alles te vernemen, zijn er doorlopend – op vrijdag van 9 tot 17 uur, op zaterdag en zondag telkens van 10 tot 18 uur – rondleidingen in de tijdelijke expo ‘Over vliegen, vallen… en opgraven’ over luchtvaartarcheologie in Vlaanderen. Op zaterdag en zondag zijn er ook rondleidingen doorheen de vaste tentoonstellingen over het prehistorische en Gallo-Romeinse verleden van onze streek.

Als extra attractie op zondag – in het kader van de Vlooienmarkt in Velzeke-dorp – zullen Amerikaanse en Britse piloten en bemanningsleden (re-enactors) de bezoekers aan het Archeocentrum Velzeke verwelkomen en vertellen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Voor de kinderen zal er een Lego-workshop zijn waarbij ze vliegtuigjes naar het model van toestellen uit de tentoonstelling kunnen nabouwen. Ook kunnen jong en ouder zich laten aankleden tot een Romein of als een stoere legionair. Verder zal het eveneens mogelijk zijn onder begeleiding van een gids of archeoloog een bezoek te brengen aan het depot van het Archeocentrum. Het is niet nodig op voorhand in te schrijven voor deelname aan (een van) deze activiteiten die dus allemaal gratis zijn. De aandacht wordt er wel nog op gevestigd dat het Archeocentrum op vrijdag en zaterdag enkel via de Doolbosweg toegankelijk is, op zondag bevindt de ingang zich aan de Paddestraat.