Oosterzelenaars dronken al ‘pottenbiers’ op Sinksenkermis in 1645

Zak af naar Oosterzele, het wordt een straffe editie

Uit een kerkrekening van 1645 blijkt dat men in Oosterzele dan al ‘kerckmis’ vierde. Het woord ‘kermis’ is afgeleid van ‘kerckmis’. Dit is de mis die jaarlijks bij de herdenking van de kerkwijding werd opgedragen. De kerkwijding werd herdacht aanvankelijk binnen de kerk, maar even later ook buiten de kerk. Hier is ook het ontstaan te zoeken van de Sinksenkermis in Oosterzele. In de kerkrekening van 1645 staat te lezen (we citeren) ‘…betaelt aan carolus van durme, tavernier, eenighe pottenbiers, broot ende boter tot synxen in den omganck met oock st-rochushoogdach de costers daer was verteert tot lavenisse voor haeren sanck indeprocessie binnen twee jaeren ter somme van 8 schelling 1 groot,…(oud muntstelsel).
We zijn intussen 378 jaar later. En zie de Oosterzelenaars vieren nog altijd Sinksenkermis. En hoe? Het wordt tot en met woensdag 31 mei een straffe editie van Sinksenkermis. Waar vinden muziek- en sportliefhebbers, rommel- en avondmarktfanaten, Bourgondiërs, slapelozen, nachtraven, de nog – eentje – en – dan –ben –ik – weg – mensen elkaar? Je hebt het juist. Op Sinksenkermis natuurlijk. Bakken ambiance gegarandeerd. Kortom iedereen is welkom op Sinksenkermis met een programma op ‘u’ tegen te zeggen.
Het Sinksencomité, onder leiding van Wim Magerman, van kindsbeen in de ban van Sinksenkermis brengt traditiegetrouw veel muziek maar ook een resem leuke evenementen. Wie met zo’n programma uitpakt krijgt gegarandeerd veel volk op de been. Letterlijk en figuurlijk veel vuurwerk. De Sinksenkermis, een evenement met veel uitstraling. En bovendien worden het voor iedereen toegankelijke en veilige feesten. Met ook veel dank aan onze geprezen politiezone Rhode & Schelde. Met veel enthousiasme wordt een GRATIS kermis aangeboden. Een heel gevarieerd programma met veel gangen. Het Sinksencomité is klaar om je een fantastische kermis aan te bieden. Een volksfeest voor iedereen. Zorg gewoon dat je er bij bent.   (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)