Zottegem maakt wegen vrij voor Omloop voor beloften. Geen krachttoer in Velzeke

Even zag het er naar uit dat de lokale politie komende zondag voor een krachttoer zou moeten zorgen nadat in de collegezitting van burgemeester en schepenen op 17 april ll. tijdelijke verkeersmaatregelen werden goedgekeurd zowel met het oog op de organisatie van de Vlooienmarkt als voor de passage van de wielerwedstrijd Omloop Het Nieuwsblad voor beloften, allebei komende Pinksterzondag 28 mei in Velzeke-dorp.

Het hoeft nauwelijks gezegd dat dit onmogelijk veilig zou kunnen verlopen en intussen is deze dwaling dan ook rechtgezet door een aanpassing van het parcours dat oorspronkelijk door Flanders Classics was uitgestippeld en meegedeeld bij de aanvraag tot toelating voor de doortocht van de wielerwedstrijd.

Daarbij was eerst voorzien dat de renners vanuit Roborst via de Paddestraat, Romeins Plein, Beugelstraat, Strijpenplein, Molenhoek, Krommestraat, Traveins, Ten Bosse, Sint-Goriksstraat, Oudenhovestraat en Brakelstraat richting Brakel zouden koers zetten. Deze passage is nu geschrapt en vervangen door een kortere route – waardoor ook de totale afstand ingekort wordt van 174 naar 166 km – vanuit Michelbeke (Boembeke) via de Langendries (Hostellerie), Sint-Goriksstraat, Oudenhovestraat en Brakelstraat naar Brakel. Deze doortocht is volgens het gemiddelde uurschema voorzien omstreeks 14u30.

Tevoren rijden de renners omstreeks 13u20 ook eventjes over grondgebied Oombergen, komende van Hillegem via de Steenweg op Aalst en Oombergenstraat naar Sint-Lievens-Houtem. Een derde doortocht situeert zich omstreeks 15u30 in Sint-Maria-Oudenhove. Na de beklimming van de Berendries gaat het dan via de Kasteeldreef, Elverenberg, Vossenholstraat, Vijfstraat, Bontestraat en Lammerstraat naar Lierde.

Nadat voor vertrek en aankomst van de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften decennialang in Zottegem afspraak werd gemaakt – oorspronkelijk in Bevegem en de laatste jaren in Grotenberge – verhuisde deze internationale wielerwedstrijd, onder de vleugels van Flanders Classics, vorig jaar naar buurgemeente Herzele waar de start- en finishlijn van de 57ste editie ervan in de Kerkstraat zal liggen. De gedetailleerde wegwijzer (+ uurrooster) van deze beloftenversie van de Omloop Het Nieuwsblad is terug te vinden via www.omloophetnieuwsblad.be/nl/u23-mannen.

VERKEERSMAATREGELEN

Met het oog op een veilig verloop van deze doortocht(en) worden op Zottegems grondgebied volgende speciale verkeersmaatregelen aangekondigd:

  • parkeerverbod van 11u45 tot 14 uur: Oombergenstraat (+ naast de rijbaan)
  • parkeerverbod van 12 tot 15u30: Langendries, Sint-Goriksstraat (tussen Langendries en Oudenhovestraat), Oudenhovestraat en Brakelstraat.
  • parkeerverbod van 13u15 tot 16u15: Vossenholstraat, Vijfstraat, Bontestraat (deel tussen Vijfstraat en Lammerstraat) en Lammerstraat.
  • eenrichtingsverkeer van 14u30 tot 16 uur: Vossenholstraat (deel tussen Elverenberg en Vijfstraat, alleen toegelaten richting Vijfstraat), Vijfstraat (richting Faliestraat/Bontestraat) en Lammerstraat (richting Lierde).