Zottegemse Sinksenfoor met reuzenommegang op zondag

Het lange pinksterweekend staat in Zottegem al decennialang gelijk met: Sinksenfoor. En wie “Sinksenfoor” zegt, denkt uiteraard aan de zondagse reuzenommegang, de enige jaarlijkse keer dat de Zottegemse reuzen steevast in eigen stad op stap gaan. Verleden jaar viel deze attractie deels in het water omdat de weergoden toen al dagen op voorhand dreigden met fel onweer op Pinksterzondag en daarom werd op zaterdag door het stadsbestuur besloten om de ‘gastreuzen’ die waren uitgenodigd om mee op te stappen in de reuzenommegang, niet naar Zottegem te laten afzakken. Uiteindelijk konden de Zottegemse reuzen zelf wel nog tussen twee vlagen een haastig bezoekje aan de Sinksenfoor brengen.

Ditmaal ziet het er naar uit dat de weergoden komende zondag 28 mei geen stokken in de wielen zullen steken en dat Cambrinus en Cambrina samen met hun kinderen Trees en Leo hun traditionele rondgang in het kermisvierende stadscentrum zullen kunnen maken, mede in het gezelschap van hun Bevegemse verwanten Sotto en Johanna en van Miele die in 2018 de Zottegemse reuzenfamilie kwam vervoegen. Ook hun bevriende collega’s die er vorig jaar dus niet bij konden zijn, zullen nu te gast zijn: de reuzen van Brakel (Stien, Trien en mijnwerker Floran) en voor het eerst twee reuzen uit Nederland, met name Johanna Abcovia en Toon-mee-’t vèèreke uit Goirle nabij Tilburg in de provincie Noord-Brabant.

Ook de acht Zottegemse ‘wippelpaardjes’ (‘bereden’ door leerlingen van de stedelijke basisschool) die verleden jaar eveneens op stal moesten blijven, zullen weer zoals gewoonlijk mee huppelen in de optocht. Het hele gezelschap zal om 17 uur vertrekken vanop de stedelijke parking aan de Molenstraat en het vertrouwde traject volgen. Onder de muzikale begeleiding van de plaatselijke koninklijke harmonie Vrije Kunstkring zal men dus de reuzen kunnen zien defileren door de volgende straten: Molenstraat, Trapstraat, Kazernstraat, Stationsplein, Stationsstraat, Markt, Heldenlaan (keerpunt), Heldenlaan, Markt, Hoogstraat, Meerlaan en terug Molenstraat. Onderweg zijn een viertal stops voorzien om de reuzen (en hun begeleiders/dragers) ook eens een terrasje te laten doen.