Rap op Stap organiseert reizen en uitstappen voor mensen met een beperkt budget

Geraardsbergen Rap op Stap is een laagdrempelig reisbureau voor mensen met een beperking die op zoek zijn naar een degelijke, maar economische daguitstap of reis. De organisatie heeft een infostandje tijdens de voedselbedeling bij ’t Komisjken. Ik ontmoet er Peter De Boe en Veerle Stansens. Er liggen catalogi klaar waaruit mensen met beperkte middelen daguitstappen en reizen kunnen kiezen.

Heel wat mensen met een beperking ervaren drempels op het vlak van vrijetijdsbesteding en vakantie. Als je op een economische maar degelijke manier op reis wilt gaan, dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Rap op Stap heeft een aanbod uitgewerkt van toegankelijke daguitstappen, vakantieplaatsen en evenementen. Geïnteresseerden worden niet aan hun lot overgelaten, maar kunnen op de nodige ondersteuning rekenen in hun zoektocht naar een geschikte daguitstap of vakantie.

Een nieuwe wereld van betaalbare mogelijkheden
Vier jaar geleden nam Peter De Boe vanuit het Peperkoekenhuisje vzw het voortouw een filiaal op te richten. ‘Aanvankelijk liep dit niet bepaald van een leien dakje. Het was heel moeilijk om het initiatief kenbaar te maken en de aandacht van de mensen te trekken’, vertelt Peter De Boe, coördinator van Rap op Stap Geraardsbergen. ‘Geleidelijk aan kreeg het initiatief meer naambekendheid. Maar de doorstart kwam er wel toen ik verschillende mensen van De Poort leerde kennen. We hebben het kantoor daar ondergebracht en zaten zo dicht bij het doelpubliek dat we wilden bereiken.’

Momenteel heeft Rap op Stap 431 cliënten in Geraardsbergen die regelmatig mee op stap gaan. Het initiatief is bedoeld voor mensen met een beperkt budget. ‘Je hebt recht op een korting als je een verhoogde tegemoetkoming hebt, hulp bij jouw budget krijgt, een vrijetijdspas of een laag inkomen hebt’, geeft Veerle mee. ‘Uiteraard wordt dat gecontroleerd. We vragen een klevertje van de mutualiteit op. Daar staat een referentiegetal op waaraan wij onmiddellijk kunnen zien of de kandidaat een beperkt budget heeft.’ Geïnteresseerden kunnen zich dan onmiddellijk inschrijven en boeken.

Alle cliënten hebben recht op 14 dagen op jaarbasis. Mensen kunnen kiezen tussen vakantie of daguitstappen naar pretparken, musea… en krijgen een stevige korting. ‘Er komen heel wat mensen die nog nooit op vakantie geweest zijn. Dat vraagt wel wat begeleiding. Maar er gaat voor hen een wereld van nieuwe, betaalbare mogelijkheden open’, vertelt Peter. ‘Geïnteresseerden weten soms niet wat ze met hun budget kunnen aanvangen. Wij zoeken dan in functie van de middelen die ze op dat moment ter beschikking hebben. Maar voor het zover is, moet er een vertrouwensband worden opgebouwd. Heel wat cliënten zijn heel enthousiast over de samenwerking en komen terug’, vult Veerle aan.

Snel inschrijven is een must
Rap op Stap werkt ook samen met De Poort om een daguitstap te organiseren. De catalogi zijn op de website terug te vinden. De Vlaamse Gemeenschap is een gulle sponsor die een flink deel van de kosten op zich neemt.

Onderweg ontmoeten ze Boma.

17 augustus wordt er een daguitstap naar de zee georganiseerd. Geïnteresseerden betalen 8 euro voor de reisonkosten. Voor wie Sea Life Blankenberge wil bezoeken, kan een combiticket bestellen aan 15 euro. ‘Als De Poort de daguitstap mee organiseert, dan legt het OCMW daar nog een stuk bij. Op die manier kunnen we de prijzen serieus reduceren. Door goed samen te werken slagen we er steeds in om de prijzen tot een minimum te beperken.’

De vraag naar daguitstappen en reizen neemt zienderogen toe. Geïnteresseerden doen er best aan om op tijd te boeken. Inschrijven kan op elke maan- en vrijdag tussen 9.30 en 15.00 uur in ’t Komisjken en de eerste en laatste woensdag van de maand tussen 13.00 en 15.00 uur in het Peperkoekenhuis in de Boelarestraat. Voor meer info: http://www.rapopstapgeraardsbergen.be/

Julien Borremans