© Brian J. Nelson

Zottegemnaar Levi Badie wint als eerste Europeaan ooit in MotoAmerica

Motorrijder Levi Badie heeft als eerste Europeaan ooit gewonnen in het Barber Motosports Park, tijdens de MotoAmerica competitie in Amerika.

Het verhaal wordt in Amerika gretig gedeeld én gewaardeerd. Een staaltje volharding van Levi kan je het wel noemen. Dat hij talent heeft was wel duidelijk – hij werd eerder Belgisch en Nederlands kampioen. Maar in Amerika winnen als eerste Europeaan is toch wel heel bijzonder. Zijn carrière kende al wat pech. Zoals de Amerikanen het zelf omschrijven: eigenlijk niet door eigen fouten maar een tikje hier of daar van een mederijder. Om het compleet te maken zat zijn moto door een fout bij de transporteur vast op zee tijdens de eerste race van het seizoen op Amerikaanse grond.

Maar het team van vader en zoon gaf niet op. Ze trokken richting Amerika, huurden een auto – slapen in de kofferbak en gaan winnen op een voor Levi onbekend circuit – behoorlijk geschift als je het ons vraagt. Vader Dave kan je gerust een one stop shop noemen als het op technische kennis aankomt. Waar anderen een ploeg van 5 mecaniciens hebben voor een rijder doet Dave dat alleen. Tandwieltje aanpassen, een band versteken, kleppen bijsturen, afstellen – allemaal geen probleem. De man doet het minstens even goed als een volwaardig team. Samen vormen ze ongetwijfeld het meest efficiënte team per gereden kilometer. Badie Racing team (powered by MTM Kawasaki) doet het daar dus niet slecht.

Het bewijs is er: de tiener startte in het Barber Motorsports Park achteraan in het begin – een onbekend circuit voor hem. Zijn snelle leercurve is impressionant: bij de officiële kwalificaties eindigde hij 5e. Bij de eerste race kwam hij als 6e over de streep – de Amerikaanse commentatoren vielen toen al redelijk van hun stoel. Vol bewondering voor het in de kofferbak slapende duo. “Quite impossible.”Race 2 op zondag werd het nog spannender. Na een solide start sloop hij dichter en dichter naar de top 3 – daar maakte hij meesterlijk gebruik van de slipstream om met het een van de kleinste verschillen ooit te winnen – 0,003 seconden!

Eerste Europeaan, eerste Belg. Een van de Kleinste verschillen – dankzij een magistraal getimede slipstream actie. Niet slecht voor de tiener met Zottegemse roots! De talentvolle racer en zijn vader zijn dan weer zelf onder de indruk  van de Amerikaanse gastvrijheid. Bison eigenaars Rob en Tosha (sponsor van zijn motorpak) vangen hen intussen  op , zorgen  voor ontbijt  en de BBQ. Hopelijk slapen ze  intussen ook iets comfortabeler. De afgelopen week holden ze van interview naar interview om dit weekend weer paraat te staan in Wisconsin! Go Levi Go!

Levi volgen?

#71 Levi Badie – we zullen er nog van horen. Volg hen via Badieracing op Facebook.

Website MotoAmerica

 

Wie live wil volgen, café De Vliegende Schotel (Sint-Hubertusplein 14, 9620 Zottegem) is het vaste supporterslokaal van Levi. Races om:

  • 2 juni:Kwalificatie 1: 22u50
  • 3 juni: Kwalificatie 2: 15u35
  • 3 juni: Race 1: 19u50 (Junior Cup race)
  • 4 juni: Race 2: 20u25 (Junior Cup race)