De ‘zomer-BOB’-campagne is pas afgetrapt. De regels zijn een stuk strenger.

Geraardsbergen/Lierde. Tussen vrijdag 2 juni en 28 augustus loopt de ‘zomer-BOB’-campagne. Ook politie Geraardsbergen/Lierde is trouw op post en zal extra alcoholcontroles uitvoeren. Deze controles kunnen op elk moment van de dag en op elke locatie gebeuren.

‘Vorig jaar werden bijna 47 000 bestuurders geverbaliseerd voor alcohol achter het stuur. Dat zijn er gemiddeld 128 per dag. Een Europese enquête toont ook aan dat 7% van de Belgische bestuurders al betrokken geweest is in een ongeval waarbij alcohol een rol speelde. Dat gaat over ongeveer 420 000 bestuurders’, laat de politie van Geraardsbergen/Lierde weten. De nieuwe campagne ‘BOB beschermt levens’ roept daarom via sociale media en op festivals op om niet te drinken en te rijden.

Er is nog werk aan de winkel. Uit recente Europese enquête van de Fondation Vinci blijkt dat 19% van de Belgen toegaf boven de wettelijke limiet te hebben gereden zonder de effecten van alcohol te voelen. ‘Dat ligt bijna twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde van 10%’, weet de politie.

Tussen vrijdag 2 juni en 28 augustus loopt de ‘zomer-BOB’-campagne. De lokale en federale politie zijn trouw op post om in het hele land controles uit te voeren. De controles kunnen op moment van de dag en op elke locatie gebeuren. ‘Bedenk dus wat je drinkt vóór je begint! BOB zijn is dé truc, voor een zomer zonder ongeluk!’

De regels zijn sinds 1 juni verstrengd. Vanaf nu is er een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs van 15 dagen wanneer je betrapt wordt met 1,2 ‰ (0,50 mg/l AAE), voorheen was dat pas vanaf 1,5 ‰ (0,65 mg/l AAE).

Julien Borremans