Acute scheuren in de voorgevel worden bij voorrang gerestaureerd

Stapsgewijze restauratie Sint-Machariuskapel

Geraardsbergen. De gemeenteraad van 30 mei 2023 keurde de restauratie van de voorgevel van de Sint-Machariuskapel goed. De kapel is een onderdeel van de Kunstacademie, een iconische erfgoedparel die stap per stap wordt aangepast aan de huidige noden. Het lokaal bestuur rekent voor de restauratie op subsidies van het agentschap Onroerend Erfgoed. De statige Kunstacademie in de Grotestraat, opgericht in 1908 als hospitaal, ademt één en al geschiedenis. Het is dan ook een inspirerende plaats voor de meer dan 2.000 leerlingen die er vandaag kunstonderwijs volgen.

‘Om het gebouw in de toekomst te blijven gebruiken als een comfortabele en kwaliteitsvolle onderwijslocatie, is het belangrijk dat de Kunstacademie vernieuwd wordt. Leerkrachten en leerlingen kunnen op die manier blijven genieten van het beste van twee werelden: een inspirerende, eeuwenoude locatie met alle comfort van vandaag. Die renovatie wordt stap per stap aangepakt’, geeft schepen van Onderwijs Fernand Van Trimpont mee.

Acute scheuren
De eerste 5 fases van het renovatiedossier zijn de voorbije jaren uitgevoerd. Zo werden bijvoorbeeld in 2012 en 2013 de ramen in de gevel langs de Grotestraat gerestaureerd en de enkele beglazing vervangen door dubbele. In 2014 werd een nieuwe stookplaats geïnstalleerd. Tijdens het academiejaar 2018-2019 werden de verwarmingsleidingen vernieuwd, en het branddetectiesysteem en de brandleidingen gemoderniseerd. In 2021 werd dan weer het dak van de kunstacademie volledig geïsoleerd.

‘De komende jaren staan nog 4 fases op de planning. Deze worden afgewerkt in functie van prioriteiten en erfgoedaspecten, en lopen hierdoor wat door elkaar. Zo is de restauratie van de voorgevel van de Sint-Machariuskapel eigenlijk pas fase 9. Doordat de gevel echter acute scheuren in de blauwe hardsteen vertoont, wordt deze bij voorrang gerestaureerd. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk aan te besteden zodat de werken nog dit jaar of begin volgend jaar uitgevoerd worden’, geeft schepen van Stadspatrimonium Veerle Mertens mee.

De uitgave voor deze herstellingsopdracht wordt geraamd op 154.615,24 euro (inclusief btw). Het lokaal bestuur zal een restauratiepremie aanvragen bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Fase 6 van het volledige renovatiedossier is voorzien voor midden 2024 en omvat de renovatie van de zolders aan de kant van de Grotestraat, inclusief een tweede lift. Fase 7 – de installatie van dikker glas in de gevelramen langs de Kattestraat – kan in principe nog dit jaar uitgevoerd worden.

‘Voor fase 7 kan het lokaal bestuur rekenen op ruim 264.000 euro subsidie (150.000 euro van Onroerend Erfgoed en ruim 114.000 euro van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). In fase 8 pakken we het aparte pastoriegebouw aan met een herstelling van het dak. Daarvoor is nog geen timing vastgelegd’, besluit schepen van Erfgoed Ann Panis.