Bart rijdt de Stelvio op om aandacht en steun voor diabetes te vragen

Moerbeke. In november 2021 kreeg Bart De Clercq (38) de diagnose te horen dat hij aan diabetes type 1 lijdt. De Moerbekenaar zat in zak en as, maar herpakte zich snel. Hij sloot zich aan bij de Diabetes Liga, meer bepaald het Diabetes Liga Cycling Team. Bart is ambassadeur van de Diabetes Liga. Hij vraagt aandacht voor de ziekte en zoekt steun. In juni 2023 gaan ze een ultieme uitdaging aan: de beklimming van de Stelvio.

Bart De Clercq is IT’er en woont in Moerbeke, op een boogscheut van De Muur en De Bosberg. In november 2021 kreeg hij van de dokter te horen dat hij diabetes heeft. Kort daarna viel het verdict: diabetes type 1 LADA. ‘De maanden voor de diagnose verloor ik 10kg. ’s Nachts stond ik veel op om te plassen. Mijn mond was net een woestijn. Ik dronk heel veel water. Tijdens het werk kon ik mij moeilijk concentreren’, getuigt Bart.

‘Ik maakte een afspraak bij de huisarts voor een bloedafname. Een aantal dagen later kreeg ik een telefoontje dat ik een verhoogde bloedsuikerwaarde van 350 mg/dl had. De dag nadien zat ik reeds in het ziekenhuis en kreeg ik de eerste keer insuline ingespoten’, vertelt Bart. De diagnose kwam bij Bart hard aan.

Diepe impact
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het eigen afweersysteem vernietigt de cellen die insuline aanmaken. Zonder de insuline kan je lichaam geen glucose uit het bloed halen en omzetten in energie. Vandaar de verhoogde glucosewaarden in het bloed. De klachten en kenmerken beginnen bij LADA pas op latere leeftijd, vanaf 35 tot 40 jaar.

‘De impact van de behandeling op mijn leven is groot. Viermaal per dag spuit ik insuline: bij elke maaltijd en net voor het slapengaan. Bij iedere maaltijd wordt het aantal koolhydraten afgewogen. Zowat alles heeft invloed op de suikerspiegel: niet alleen voeding, maar ook stress, mijn slaappatroon, hoeveel en hoe intens ik beweeg op een dag, het weer, mijn gezondheidstoestand…’ Bart hoeft zich niet meermaals per dag te prikken. In zijn arm is een sensor ingebouwd. Hij kan de suikerwaarden in zijn bloed op zijn horloge aflezen.

Sinds 2017 sport Bart intens. ‘Ik fiets en loop. Sporten met diabetes is geen evidente combinatie, maar het heeft een enorme invloed op de bloedglucosewaarden. Mijn gevoeligheid voor insuline stijgt en mijn waarden hebben minder pieken of dalen. Als ik sport, moet ik rekening houden met de hoeveelheid insuline die ik spuit, wat en hoeveel ik voor, tijdens of na het sporten eet. Ik heb wel leergeld betaald. Bij mijn eerste wandeling deed ik na één kilometer reeds een hypo. Bij mijn eerste fietsrit moest ik na twaalf kilometer reeds aan de kant om in een winkel snel snoep te kopen.’

Stelvio
Enkele maanden na zijn diagnose ging Bart opnieuw sporten. ‘Ik werd lid van het Diabetes Liga Cycling Team, een fietsploeg van de Diabetes Liga. We zijn ongeveer met 80 fietsers, overwegend diabeten type één en twee. Dankzij de tips en tricks van andere diabeten, kon ik een jaar na mijn diagnose het sporten hervatten. Ik heb heel veel steun uit mijn directe omgeving gekregen, maar heb ook veel gehad aan het Diabetes Liga Cycling Team. Er heerst een grote samenhorigheid. Als ultieme uitdaging beklimmen we in juni 2023 de Stelvio, één van de hoogste Alpenpassen. Het is een klim van 24 kilometer met 48 haarspeldbochten. De pas ligt op 2758 meter.’ Sporza wijdt er een reportage aan die na de eerste rit van de Ronde van Frankrijk wordt uitgezonden.

Met deze actie wil Bart andere diabeten inspireren en activeren. Sporten met diabetes is perfect mogelijk.’

Je kan Bart en alle andere diabeten steunen in hun moeilijke strijd tegen diabetes. Je kan een bedrag storten. Je krijgt een fiscaal attest voor je gift vanaf 40 euro en voor bedrijven is ook een factuur mogelijk. Of je kan ook producten kopen. Alle opbrengsten gaan integraal naar de Diabetes Liga voor preventie en onderzoek.

Surf naar: Steun diabetes en Steun Bart

Julien Borremans