Deelauto op Moerbekeplein

Moerbeke. Vorig jaar in september lanceerden SOLVA en Valckenier Share de campagne “deelauto zoekt dorp”. Inwoners uit 21 steden en gemeenten konden meestemmen voor een deelauto dicht bij huis. Ze droegen locaties naar voren waar een deelauto gewenst zou zijn. De drie steden en (deel)gemeenten met de meeste stemmen verwelkomen gedurende één jaar een deelauto. Moerbeke is één van de gelukkigen.

Van de 329 inzendingen kwamen er 53 uit Geraardsbergen. Per stad of gemeente waren er gemiddeld 17 antwoorden. De Geraardsbergse burgers toonden zich dus duidelijk enthousiast. Aangezien de inwoners uit Moerbeke in de meerderheid waren, komt de deelauto naar het Moerbekeplein.

Het betreft een proefproject van één jaar. Na die periode wordt geëvalueerd of de deelauto er permanent een plaats krijgt. Hoe vaker de deelauto gebruikt wordt, hoe meer kans er daartoe is. Van de bevraagden gaf 1 op 4 aan te overwegen hun eigen wagen te vervangen door een deelauto. Aspecten die meespelen zijn: een standplaats dicht bij huis (81%), de voordelen voor het klimaat (55%) en het financiële plaatje (55%).

Elektrische deelauto op Moerbekeplein
“Een deelauto is makkelijk, goedkoop en duurzaam. Een deelauto haalt tot wel 12 privéauto’s uit het verkeer. Voor wie zich klimaat-en milieuvriendelijker wil verplaatsen, is autodelen dan ook ideaal. Zeker als je weet dat we resoluut voor elektrische auto’s kiezen. Zo verwelkomt het Moerbekeplein een elektrische Renault Zoe”, zegt schepen van Duurzaamheid en Milieu Stephan De Prez.

“Veel mensen hebben thuis een (tweede) wagen staan die ze niet frequent gebruiken. Of ze hebben af en toe een tweede wagen nodig maar zien op tegen het zware kostenplaatje. Autodelen is dan een fijne oplossing. Er zijn aan het systeem geen abonnementskosten verbonden. De gebruiker betaalt enkel de rit. Het onderhoud en de verzekering is inbegrepen in de prijs”, zegt schepen van Mobiliteit Fernand Van Trimpont.

Op woensdag 28 juni huldigen Lokaal Bestuur Geraardsbergen, intercommunale SOLVA en Valckenier Share een elektrische deelauto in op het Moerbekeplein. Het is de derde locatie in Geraardsbergen – naast het Stationsplein en de Vesten – waar een deelauto komt te staan. De Geraardsbergenaars kozen zelf het Moerbekeplein uit via de campagne “deelauto zoekt dorp”.

De deelauto in Moerbeke wordt aan de reeds bestaande laadpaal geplaatst. Vandaag kunnen burgers daar op twee voorziene parkeerplaatsen hun eigen elektrische wagen opladen. Een van die twee plaatsen zal exclusief voorbehouden worden voor de deelauto. Het lokaal bestuur onderhandelt met Engie om bijkomende laadpalen te plaatsen.

Inhuldigingsmoment
Op woensdag 28 juni om 17 uur wordt de deelauto op het Moerbekeplein ingehuldigd. Iedereen is van harte welkom op dit moment. Burgers komen er meer te weten over het systeem, kunnen een demo bijwonen of een afspraak boeken voor een testrit.

Wie meer info wil over autodelen kan een kijkje nemen op www.geraardsbergen.be/autodelen of www.autodelen.net.