‘Project Thule’ wordt na ‘feestje’ in Viane vervolgd als privémilitie

Viane. ‘Zeventien leden van het extreemrechtse ‘Project Thule’, een organisatie die opgericht werd door de beruchte rechts-extremist T. B., staan terecht’, meldde De Standaard dinsdag 20 juni. Op 20 december viel de politie binnen in een clublokaal omdat er een joelfeest aan de gang was. Een joelfeest is een heidens winterfeest dat de zonnewende viert. De politie viel binnen omdat de toen geldende coronamaatregelen werden overtreden. Volgens De Standaard waren de aanwezigen – die allen in het zwart waren gekleed – aan het oefenen met kruisbogen.

De aanwezigen waren allemaal lid van ‘project Thule’, een identitaire groep van militanten en gewezen militairen. ‘Bij het Ocad, de overheidsdienst die extremisme in kaart brengt, staat T.B. bekend als ‘haatpropagandist’ en ‘potentieel gewelddadige extremist’’, aldus De Standaard. Volgens het parket zijn er genoeg aanwijzingen om de groep aanwezigen te vervolgen wegens een overtreding op De wet op de privémilities. ‘Sommigen van hen worden ook vervolgd wegens wapenbezit. De zeventien verschenen vorige week vrijdag een eerste keer voor de rechtbank in Oudenaarde, maar de zaak wordt pas in november ten gronde gepleit.’

In augustus 2022 kwam project Thule nog in het nieuws omdat ze gevraagd werden om voor de beveiliging van Frontnacht – een muziekfestival aan de vooravond van de IJzerwake – te zorgen.

Bron: De Standaard

Julien Borremans