KMV ‘Voor God en Vlaanderland’ fleurt Kermis Windeke op

Aperitiefconcert op zondag 2 juli vanaf 10 u 30

Noteer met stip. Op zondag 2 juli vanaf 10 u 30 kan je tijdens Kermis Windeke terecht op het marktplein van Scheldewindeke voor het aperitiefconcert van het orkest van de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’. Benieuwd hoe het aperitiefconcert zal klinken? Er staan tot 12 u veel herkenbare melodieën op het programma. Het publiek krijgt een zalig concert voorgeschoteld. Zak gewoon af naar het marktplein in Scheldewindeke en kom kennis maken met de muziek van KMV Voor God en Vlaanderland, smul mee van de verrassing die het orkest te bieden heeft op het aperitiefconcert. Het belooft een heel genietbaar concert te worden met een gevarieerd programma. Zin om het mee te maken? ‘Voor God en Vlaanderland’ staat voor onstilbare podiumhonger, veel durf, aangeboren muziekdrift, en vooral veel goesting. Het concert zal een breed geïnteresseerd publiek boeien. Iedereen is van harte welkom. En leuk meegenomen, het concert wordt je gratis aangeboden.
Wist je dat de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ één van de oudste verenigingen is in de fusiegemeente. De vereniging bestaat 143 jaar, ze geeft het gemeenschapsleven in Scheldewindeke mee vorm. Dankzij de actieve inzet van veel muzikanten en vrijwilligers is ‘Voor God en Vlaanderland’  vandaag nog altijd een eigentijdse vereniging die de uitdagingen niet uit de weg gaat. Maar de fanfare is nog lang niet aan het uitblazen. Zo worden de 11 novembervieringen en de herdenking van de Slag om Gijzenzele in de fusiegemeente Oosterzele al jarenlang steevast opgeluisterd door KMV ‘Voor God en Vlaanderland’. De Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ werd in 1880 boven de doopvont gehouden. Van de initiatiefnemers en de leden van het eerste uur is jammer genoeg weinig bekend. Het oudste bewijs van de fanfare is een foto van een vaandel waarop de jaartallen 1880 – 1890 te zien zijn en een affiche van 1883 van de gemeentefeesten in Sint – Amandsberg waarop de ‘Fanfaar’ van Scheldewindeke staat. Aanvankelijk telde de vereniging zo’n dertig leden met slagwerk en blaasinstrumenten. In de golden sixties (vorige eeuw) werd er een eigen muziekschool voor blaasinstrumenten en slagwerk opgericht. Dirigent Stadeus uit Heusden wist de liefde voor muziek over te brengen op de leerlingen. ‘Voor God en Vlaanderland’ werd lid van de ‘Kleine Zes’, een vereniging van zes fanfares met Oosterzele, Velzeke, Bottelare, Massemen, Oordegem en Scheldewindeke. Met de ‘Kleine Zes’ wou men het niveau optrekken én als één blok de belangen van de zes muziekverenigingen verbeteren. ‘Voor God en Vlaanderenland’ had vele jaren een eigen majorettekorps. In 1976 werd gestart met een trommelkorps dat optrad tijdens de jaarlijkse kerstconcerten. Rafaël Van Elouwé en Paul Ringoet hadden een groot aandeel in het succes. Een decennium lang heeft het trommelkorps deelgenomen aan de ‘Oosterzeelse Roefel’ en kreeg hiervoor een welverdiende hulde. De kerkconcerten met dirigent Luc De Gelder kenden van 1982 tot 1988 veel bijval. De legendarische dokter en burgemeester Jozef De Ganck was maar liefst 60 jaar lang voorzitter van de fanfare. Hij ontving in 1988 de Erkentelijkheidsmedaille van de Vlaamse Gemeenschap. Hij overleed in oktober in hetzelfde jaar op 88 – jarige leeftijd. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan kreeg de fanfare pas in 1980 de titel ‘Koninklijke’. Er werd een nieuwe vlag in gebruik genomen, ontworpen en geschonken door Gerard Keppens. Op initiatief van dirigent Luc De Gelder werd in 1982 gestart met een kerstconcert. Bij de drumband dirigeerde Paul Ringoot in 1991 zijn eerste concert. De Koninklijke Muziekvereniging nam in 1964 voor het eerst deel aan het provinciaal tornooi. Ze stelde zich voor in derde afdeling en werd bevorderd tot tweede afdeling. Ondanks een sterke prestatie op het Kantonnaal Fedekam- tornooi zakte de muziekvereniging naar derde afdeling op het provinciaal tornooi. In 2000 stelde KMV Voor God en Vlaanderland zich voor in derde afdeling. Met succes. De grote onderscheiding betekende een enorme stimulans. De vereniging zag terecht haar inzet beloond. In 2002 werd onderscheiding behaald in tweede afdeling. Op 26 maart 2006, onder de leiding van dirigent Mark Dick, stelde de muziekvereniging zich voor in tweede afdeling. Voor God en Vlaanderland promoveerde naar eerste afdeling.  In 2015 werd de 135 ste verjaardag gevierd. Met het concert ‘The Perfect Combination’, een culinair arrangement en een zinderend optreden van Stenzel en Kivits en gastsolist Pieter Delaere (sax alto) werd de 135 ste verjaardag in een feestelijk jasje gestopt. De drumband ‘Voor God en Vlaanderland’ werd op 16 oktober 2016 tijdens de Vlaamse wedstrijd voor percussie-ensembles een heel sterke prestatie neer. De drumband, onder de leiding van Andreas Keppens, werd opnieuw Vlamo-kampioen. Na de kampioenstitel in derde afdeling in 2014 in Wevelgem nam de drumband opnieuw deel aan het Vlamo –tornooi in tweede afdeling. De drumband haalde met 80 % (240 op 300) de eerste prijs. De muzikanten hebben duidelijk allemaal een passie voor muziek. Muziek, vriendschap en gezelligheid blijven de rode draad doorheen de rijke geschiedenis van de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)