Stenen kruis op Katveld ingehuldigd.

Afgelopen zaterdag 8 juli werd op Katveld te Vlierzele het  ‘Stenen Kruis’ plechtig ingehuldigd als een zoveelste bijdrage aan het cultureel erfgoed van Houtem.

Het gebeuren werd geopend door de Ignace Van Der Kelen (Heemkunde Houtem). Na een woordje uitleg werd het ‘Stenen Kruis’ onthuld door burgemeester Tim De Knijf (NH) en ingewijd door pastoor Johan Van Den Eeckhout. Na de plechtigheid schonk Heemkunde Houtem een glaasje schuimwijn of fruitsap in, afkomstig van de wijngaard van Jan Caudron.

Reeds lang in Heemkunde Houtem in het bezit van een oud stenen kruis uit 1703 dat eertijds stond opgesteld in Vlierzele op Katveld. Het betreft een in Balegemse steen gemaakt herinneringskruis dat indertijd door bestuurslid Willy Faes gerecupereerd werd, nadat het langs de weg verloren en gebroken lag in twee stukken. De mythe wil dat het afkomstig is van een edelman die aldaar verongelukt is. Heemkunde Houtem gaf opdracht aan de technische school, het Atheneum van Herzele, om een exacte kopie te maken, gezien het origineel niet meer te herstellen was. Het onderstuk van het originele kruis kon gerecupereerd worden in de kopie en de nog leesbare tekst werd erop gezet. Bidt voor syne ziele, 1703.

Nu bleek dat voor hetzelfde kruis twee datums waren: 1703 en 1774. Maar Willy Faes, die het kruis lang in zijn bezit had en voor totale verwering van de tekst is hij formeel: het is wel degelijk 1703 en enkele dagen geleden liet hij ons een boek zien over Vlierzele dat in 2006 is uitgegeven door de Vlaamse vereniging voor Familiekunde. Het is een lijst van huwelijken en overlijdens uit die periode. Wonder boven wonder daarin staan twee namen van mensen gestorven in Vlierzele in 1703, een man en een vrouw. De vrouw noemde Maria Halukens. Gezien de tekst op het kruis, ‘syne ziele’ vermeldt, zijn we zeker dat het over een man gaat en deze luistert naar de naam Jan De Hondt. Deze naam komt volgens internet kaartjes niet voor in België, maar wel in Nederland, o.m. in Zeeland. We denken dan ook dat het een Nederlandse soldaat was die hier is gesneuveld. Of hij ook edelman was onderzoeken we nog verder. Gezien hij zo een kruis kreeg, denken we wel in die richting.