Nolan Decreton is helemaal klaar voor Transcontinental Race van de Muur naar Thessaloniki

Geraardsbergen. Zondag 23 juli om 20 uur staan maar liefst 339 wielergekke ultraracers klaar op de Markt in Geraardsbergen, met de fiets gepakt en gezakt voor de race van hun leven. De jongste van alle deelnemers is een 18- jarige Geraardsbergenaar, Nolan Decreton.

De negende editie van de Transcontinental Race start ook dit jaar opnieuw met een gezamenlijk ritje van de Markt naar de top van de Muur waar de renners, aangemoedigd door massa’s enthousiaste fans met toortsen, toeters en bellen, aan hun avontuur beginnen. Deze vier- à zesduizend km lange fietstocht leggen de racers zelfredzaam af, een huzarenstukje dat niet alleen fysiek maar ook mentaal een helse opdracht vormt.

Dwars door Europa gaat de race. Na de beklimming van de Muur voert de route naar Italië, over de Alpen richting Slovenië en Albanië, vanwaar het zuidwaarts richting Griekenland gaat om te eindigen aan de voet van de Witte Toren in Thessaloniki. Het enige wat vooraf vastligt is het startpunt, vier verplichte controlepunten en het eindpunt. Het uitzoeken van het meest geschikte traject, het vinden van voedsel en overnachting, het omgaan met materiaalpech of blessures, dat alles vormt een deel van de wedstrijd en wordt door de deelnemers zonder hulp van buitenaf aangepakt.

Achtienjarige Geraardsbergenaar aan de start
Voor Nolan Decreton, de achttienjarige Geraardsbergenaar die dankzij de Mike Hall Bursary als jongste deelnemer ooit aan de start zal staan, is het een ongeziene droom die uitkomt. Nolan is een veelzijdige en getalenteerde jongeman met een passie voor hedendaags ballet, foto- en videografie, en ultra wieler- en loopwedstrijden. Als kind maakte hij samen met zijn ouders de start van de TCR op de Muur mee, en deze herinnering staat op zijn netvlies gebrand. “Het sporten zit ons in het bloed. Al heel jong maakte ik met mijn ouders lange fietsvakanties.”

“Hoe ik me op deze race voorbereidde? De voorbije winter nam ik deel aan een ultramarathon, de perfecte training voor een goede basisuithouding. De daaropvolgende zes maanden maakte ik heel veel fietskilometers. Het spannendst vind ik het mentale deel: alleen op weg, zelf de weg uitstippelen, zonder hulp of ondersteuning de Alpen over… Maar die uitdaging maakt het net ook het leuk.”

Meegenieten van deze warme community ultraracers
Stephan De Prez, schepen van Sport is enthousiast dat de organisatie ook dit jaar opnieuw de meest iconische wielerlocatie ooit als startplaats heeft gekozen. “Elk jaar opnieuw is het een plezier om deze race te kunnen verwelkomen. Het is inspirerend om getuige te zijn van zoveel wielerliefde en heldendom. Mooi ook om te zien dat deze hechte community ultraracers onze stad zo’n warm hart toedraagt. We hopen dan ook dat veel fans en sympathisanten dit zeer diverse deelnemersveld komen aanmoedigen zondagavond.”

(Wieler-)fans worden vanaf 20 uur verwacht op de Markt. De race start er om 22 uur. De stad voorziet naar oude gewoonte fakkels om er een sfeervol uitzwaaifeestje van te maken langsheen de Vesten en Muur. Vanaf de top van Oudenberg zijn de renners op zichzelf aangewezen.