325.000 euro subsidies voor Zottegemse kerken

De Vlaamse overheid heeft 325.000 euro subsidies vrijgemaakt voor de Sint-Martinuskerk in Velzeke en de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in het centrum van Zottegem.

“Dankzij de standaard erfgoedpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel financiële ondersteuning aanvragen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “De Sint-Martinuskerk is één van de oudste kerken in Vlaanderen, een erfgoedparel in Zottegem. Met haar meer dan 1000 jaar verdient ze het om goed onderhouden te worden. Ook de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk heefteen geschiedenis die tot de 12de eeuw teruggaat. Ze herbergt de grafkelder van Egmont en is een iconisch beeld voor de stad.”

 Voor de Sint-Martinuskerk wordt 150.000 euro voorzien. “Goed onderhoud van monumenten is de sleutel om dure restauratiewerken te vermijden”, aldus minister Diependaele. “Voor onderhoudswerken is een premie van 150.000 euro toegekend. Dankzij deze premie kunnen in de Sint-Martinuskerk in Zottegem de nodige werken uitgevoerd worden om waterinfiltratie en schade aan de koorramen te voorkomen. Zo wordt onder andere de natuursteen in de gevels hersteld, worden hanggoten vervangen, kapotte leien hersteld en krijgt het buitenschrijnwerk een schilderbeurt. De koorramen krijgen nylonnetten ter bescherming. Verder worden galmborden vervangen om ze multifunctioneel te maken. De Sint-Martinuskerk werd iets voor of rond het midden van de 10de eeuw in Velzeke gebouwd in Karolingisch-Ottoonse stijl . Het is daarmee één van de oudst bewaarde kerken in Vlaanderen, en bovendien zeer monumentaal voor die tijd. De architecturale kenmerken verwijzen naar het Maasland. De smalle rondboogvensters van het koor werden in een latere dichtgemetseld. De Sint-Martinuskerk is sinds 1936 beschermd als monument. Meer info over dit beschermde monument in de inventaris onroerend erfgoed: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9873

Voor de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk wordt 175.000 euro voorzien. “De houten structuur van de beiaardtoren van de kerk is ernstig verzwakt”, aldus Diependaele. “Verleden jaar voorzag ik een restauratiepremie van 610.992,14 euro om de beiaard en de beiaardtoren te restaureren. De restauratie van het dak komt nu in een tweede fase en daarvoor is een premie van 175.000 euro toegekend. De schade wordt hersteld om verdere waterinfiltratie te vermijden. De geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk aan de Markt in Zottegem gaat zeker terug tot in de 12de eeuw. De kerk werd in 1564 in de as gelegd en in 1658 ernstig toegetakeld door de Fransen. Rond 1855 werd de grafkelder van Egmont vernieuwd en toegankelijk gemaakt. In 1886 kwam dan de laatste ingrijpende verandering: de westgevel werd gesloopt en heropgebouwd in Luxemburgse steen. In 1974 werd de kerk beschermd als monument. Meer info over dit beschermde monument in de inventaris onroerend erfgoed: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18535

“Voor het stadsbestuur is het van groot belang dat het onroerend erfgoed in de stad gerestaureerd wordt, en op die manier in ere wordt hersteld. Wij hebben daar deze legislatuur bijzonder veel inspanningen voor gedaan,” geeft burgemeester Evelien De Both (N-VA) aan. “Zo werd het oude stadhuis gerenoveerd, en kregen ook het Egmontkasteel, het kasteel van Breivelde en de kerk van Oombergen een volledige opknapbeurt. Wij zijn dan ook bijzonder blij dat wij van Vlaanderen middelen krijgen om nu ook de Dekenale kerk en de Sint-Martinuskerk op te waarderen.”