Zottegem viert 21 juli niet enkel in Egmontpark, ook herdenking aan kasteel in Leeuwergem

Eerder al kon u via NUUS vernemen dat het stadsbestuur voor de viering van de Nationale Feestdag de handen in elkaar geslagen heeft met organisator Roy Morre van de Parkconcerten om op 21 juli vanaf 13 uur het park aan het Kasteel van Egmont om te toveren tot een (gratis) kinderparadijs met grime en partytattoos, een ballenbad en speelcontainer, springkastelen en ijskar. Voor muzikale animatie wordt om 15 uur gezorgd door de Radio Hallo Discoshow met de enige echte Marc Vertongen, gevolgd door een optreden van De Platte Choco’s.

Daarnaast wordt de 193ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid op 21 juli echter ook nog op officiële wijze gevierd, in een organisatie van de Oud-Strijders- en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem, met een korte plechtigheid die vrijdagvoormiddag begint om 9u30 met de traditionele uitvoering van de lofzang Te Deum, ditmaal in de kerk van Leeuwergem. Daarna gaat het, in een optocht van alle vaandeldragers en onder begeleiding van doedelzakmuziek door de Silver Thistle Pipes & Drums, richting het kruis in de dreef aan het Kasteel van Leeuwergem voor – om 10u45 – een herdenkingsmoment, bloemenneerlegging en het spelen van het eerbetoon ‘Te Velde’ (n.v.d.r.: aan de in 1944 aldaar geëxecuteerde baron Idès della Faille d’Huysse).

Tot zover een persbericht vanuit de stad over deze plechtigheid. Volgens het programma van de Oud-Strijders- en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem zal daarna ook nog om 11u20 aan de orangerie van het kasteel een 21 juli-toespraak gehouden worden, gevolgd door de uitvoering van de drie hymnen – Europees, Vlaams en Belgisch volkslied –  door de Vrije Kunstkring (in opdracht van stad Zottegem). Deze Zottegemse harmonie zal daarna ook met een concert de receptie opluisteren waarmee de herdenkingsplechtigheid afgesloten wordt (aangeboden door de stad).