Wandelpret in Oosterzele: 5 de Oogsttocht start aan Ankerkerk

Zin om op dinsdag 15 augustus (O.L.Vrouw Hemelvaart) mee te wandelen? We geven je graag in volle vakantietijd een sportieve tip. De 5 de Oogsttocht (dé houten editie), georganiseerd door de Oosterzeelse wandelclub Land van Rhode vzw, is een ideale uitstap voor het hele gezin, vrienden, kennissen,…De Oogsttocht staat garant voor veel wandelplezier. Trek op dinsdag 15 augustus de wandelschoenen aan en vertrek voor een tocht van 6, 10, 14, 18 of 21 km. Aan u de keuze. Twijfel niet en haal je inschrijvingskaart in de Ankerkerk, Bavegemstraat, 12 in Oosterzele. Je kan de tocht aanvatten tussen 7 u en 15 u. Aankomst tot 18 u.
WSV Land van Rhode vzw  wil deze laagdrempelige sport blijven uitdragen naar alle lagen van de bevolking. Wil je de absolute rust, zicht op unieke landschappen, zalige plekken midden in de natuur, dan moet je op dinsdag  15 augustus naar Oosterzele. De Oogsttocht biedt heel wat mogelijkheden. De tocht slingert langs mooie hoekjes van de fusiegemeente Oosterzele. De tocht trekt doorheen veel natuurschoon en slingert onder andere langs Moortelbos, Meyvorstwegel, Romphoutweg, Boekhoutwegel, Maudeweg, Heistraat, De Kluize, Keiberg, Merebaaistraat, Landdrieslos, Lange Hage, Kwaadbeek,…Neem gerust de tijd om te ontdekken, te beleven, te genieten. Veel wandelpret in Oosterzele. Wil je op Onze Lieve Vrouw – Hemelvaart even helemaal weg van de stress van alledag, beleef gewoon plezier aan een ontspannende, sportieve activiteit. Je ontdekt steevast verborgen natuurparels. Onderweg kan je uitrusten op de site ‘Den Amb8’ Oosterzele. Het licht golvend landschap biedt heel wat mogelijkheden om een afwisselende en boeiende wandeling te maken. Deze wandeltocht in volle zomer wil je toch niet missen? Wie nooit meewandelde, krijgt een unieke kans om kennis te maken met de ronduit schitterende Oosterzeelse wandelclub Land van Rhode vzw. Interesse? Info: voorzitter Erik Lievens, 0475 / 78 11 96, erik-lievens@skynet.be, secretariaat Diana Scheirlinck, 0475 / 42 05 12, diana.scheirlinck@skynet.be.
Raadsheer Oscar Janssens is voor eeuwig verbonden aan Ankerkerk
Raadsheer Oscar Janssens is een heel verdienstelijke figuur in de geschiedenis van Oosterzele. Een man met oneindig veel verdiensten. De kosten voor het bouwwerk van de Ankerkerk werden volledig gedragen door Oscar Janssens, vandaar dat de Ankerkerk als patroonheilige de naam Anscarius krijgt. De kosten bedroegen 448.614,36 frank (nu ongeveer 11.215 euro). In 1937 brengen achtereenvolgens de kerkfabriek, het gemeentebestuur van Oosterzele en de provincie gunstig advies uit om op de wijk Anker een ‘kapelanij’ op te richten. Op 26 januari 1938 wordt de aanvraag ingediend bij het Ministerie van Justitie. De ministerraad gaat akkoord. Het besluit wordt door koning Leopold III bekrachtigd op 13 januari 1938. De plannen worden getekend door architect Adrien Bressers uit Gent. Op 3 augustus 1938 wordt de bouw toegewezen aan de gebroeders De Cuyper uit Gijzenzele voor een bedrag van 448.614,36 frank. Op 23 oktober 1938 wordt de eerste steen gelegd. Vicaris – generaal Claus – Bouwaert doet de wijding. Mecenas Oscar Janssens mag het nog beleven. De Ankerkerk  wordt ingezegend op 22 september 1940. Oscar Janssens, overleden op 30 juli 1939, zal dit historisch moment niet meer meemaken. De Ankerkerk wordt op 1 mei 1952 geconsacreerd door Mgr. Calewaert. In 1965 wordt de kerk van de Anker, eigendom van het bisdom, de volle eigendom van Kerkfabriek Oosterzele. Later wordt het interieur aangepast aan de voorschriften van de vernieuwde liturgie. In 1951, 1961 en 1969 volgen al de eerste noodzakelijke herstellingswerken. Nog even meegeven, op de begraafplaats van Oosterzele staat het imposant grafmonument van de familie Janssens. Pieter Johannes (burgemeester), Karel (burgemeester), Oscar (raadsheer bij het Hof van Beroep in Gent), figuren die geschiedenis hebben geschreven in Oosterzele. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).