Eerste elektrische duofiets voor rolstoelgebruikers in WZC Ter Kimme

Deze namiddag werd in het WZC Ter Kimme te Sint-Lievens-Houtem de eerste elektrische duofiets voor rolstoelpatiënten voorgesteld, dit in aanwezigheid van Burgemeester Tim De Knijf en schepenen Jo Vermeulen, Arno Ponnet en Isabelle Flamand, directrice van het Woon- en Zorgcentrum. Vereniging ‘Vrienden van Ter Kimme’, waaronder Sandy Ronsse en Luc De Knijf, zetten zich belangeloos en vrijwillig in om de bewoners van het woonzorgcentrum zo aangenaam en aantrekkelijk mogelijk te maken. Zij zorgen er mee voor dat er extra geld in het bakje komt om de bewoners de nodige animatie en ontspanning aan te bieden.

Zo werden er in het verleden tal van activiteiten ingericht waaronder de kerstmarkt, pannenkoekenslag en een zomerbar. Dankzij deze opbrengsten en een significante bijdrage van het woonzorgcentrum werd de eerste elektrische duofiets voor rolstoelgebruikers aangekocht. Het was Simonne de Taeye (90) afkomstig uit Vlierzele die de eer kreeg om als eerste bewoner de elektrische duofiets in gebruik te nemen.

Deze duofiets geeft rolstoelpatiënten opnieuw het gevoel om het fietsen terug te ervaren in het gezelschap van een begeleider. Deze fiets benadrukt de toewijding van het woonzorgcentrum om de bewoners voorop te plaatsen en toont ook de voortrekkersrol die het op dit vlak wil spelen.

De bedoeling van dit hele project is om met de bewoners meer naar buiten te kunnen komen en hen te laten genieten van een uitstapje met de fiets naar een familielid, vriend of kennis, of naar een terrasje in de buurt. Zo hoopt de vereniging VVTK de bewoners meer te integreren in de buurt en de communicatie te bevorderen. Op deze manier kunnen ze een praatje slaan met mensen die ze tijdens hun tocht ontmoeten.

De Vrienden van Ter Kimme kijken echter nu al uit naar een tweede elektrische duofiets om zo nog meer bewoners de kans te geven. Maar dergelijke fietsen kosten veel geld. Daarom zal de vereniging dit najaar een projectaanvraag indienen om via crowdfunding, met de steun van Streek Motor 23, een bijkomende elektrische fiets te kunnen aanschaffen. Streek Motor 23  is een regionaal netwerk van streekfonds Oost-Vlaanderen dat actief is in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek. Sinds 2018 ondersteunen zij projecten die inspelen op de noden en uitdagingen van mens en omgeving.

Ook u kan zijn steentje bijdragen om de aankoop van een tweede duofiets te verwezenlijken. Iedere gift is welkom en vanaf € 40,00 is deze fiscaal aftrekbaar. Het opgehaalde bedrag wordt verdubbeld door Streek Motor 23 met een maximaal bedrag van 6.000 euro.

Foto boven: Simonne de Taeye (90) afkomstig uit Vlierzele kreeg de eer om als eerste bewoner de elektrische duofiets in gebruik te nemen samen met begeleider Luc De Knijf.

Foto onder: De vrienden van Ter Kimme samen met de directie en afvaardiging van het Houtemse gemeentebestuur.