© FS

Dak Zottegems stadhuis nog niet helemaal vernieuwd

In een eerder NUUS-bericht kon u lezen dat donderdagochtend aan het dak van het Zottegemse stadhuis een paar leien en een stuk lood loskwamen en neervielen op het dienstvoertuig van conciërge Emiel Verschelde dat aan de kant van de Heldenlaan naast het gebouw geparkeerd stond. Omdat in verschillende reacties op dit bericht opgemerkt wordt dat het dak van het stadhuis nog geen jaar geleden vernieuwd werd (n.v.d.r.: de firma Timmer- en Dakwerken D’Hoker uit Leeuwergem voerde de werken inderdaad uit na de zomer van vorig jaar), willen wij voor alle duidelijkheid nog eens meegeven – zoals ook in dat eerdere bericht al vermeld – dat het deel van het dak waarvan enkele stukken loskwamen, nog niet vernieuwd werd (alhoewel kant Heldenlaan ook stellingen geplaatst werden, zie foto)..

Anderzijds is de misvatting die lezers hieromtrent hebben, begrijpelijk vermits in een bericht dat de stad in oktober van vorig jaar verspreidde, meegedeeld werd dat “de volledige dakbedekking door natuurleien vervangen” zou worden. Blijkbaar is weliswaar voor het stadsbestuur (enkel) het gedeelte langs de kant van het marktplein gelijk aan de volledige dakbedekking. Overigens ook schepen van patrimonium Evert De Smet antwoordde op een vraag van onze redactie naar aanleiding van het recente voorval, dat het “klopt” dat het volledige dak vernieuwd werd. Ook voegde hij eraan toe dat dat in een volgende fase het torentje aan de kant van de Heldenlaan (en het onderliggende dakvlak, kan verondersteld worden), alle schrijnwerk en de ‘stenen delen’ van het stadhuis zullen aangepakt worden.

BIJNA 190.000 EURO

Overigens gebeurde de dakrenovatie die dus al deels werd uitgevoerd, vroeger dan gepland. Nadat drie jaar geleden de buitengevel herbepleisterd en herschilderd werd, stonden vorig jaar eigenlijk enkel het vernieuwen van de bekleding van de dakgoten en aflopen, het vervangen van zink door koper en het vernieuwen op verschillende plaatsen van loden slabben en aansluitingen als tussentijdse renovatiewerken op het programma. De renovatie van het dak was oorspronkelijk pas in een latere fase gepland. Hetgeen zowel luidop als via de sociale media heel wat kritische opmerkingen losweekte over de ‘a-chronologische’ volgorde van de renovatiewerken (normaal eerst dak, daarna muren/gevels). Totdat naar verluidt na de opbouw van de stellingen voor de uitvoering van voornoemde werken zou vastgesteld zijn dat de staat van het dak te sterk verslechterd was en daarom beslist werd om het volledige dak zelf toch ook maar meteen te laten renoveren. Wegens de hoogdringendheid en de technische samenhang met de andere uit te voeren werken (kostprijs 61.058 euro) werd de dakrenovatie toegewezen aan dezelfde voornoemde firma die de extra prijs voor het aanbrengen van de nieuwe dakbedekking in natuurleien en het herstellen van de dakkapel becijferde op net geen 190.000 euro, om precies te zijn 189.686,76 euro.