Herzele viert zijn molens: “Familiefeest, roofvogelshow, wagenspel, historische wandeling, toeristische gidsen en molenworp”

Op zaterdag 12 augustus gaan in Sint-Antelinks bij Herzele voor de 2de keer de Buysemolenfeesten door, een folkloristisch evenement voor oud en jong rond de gelijknamige windmolen in de Kamstraat. Deze feesten worden georganiseerd door het lokaal bestuur Herzele in samenwerking met voetbalclub SV Sint-Antelinks.

“In 2021 ontstond het idee tussen de molenaars van de 3 Herzeelse molens en de dienst toerisme om opnieuw molenfeesten te organiseren. Op hetzelfde moment plande de voetbalclub van SV Sint-Antelinks een familiefeest enkele honderden meters verderop. Door beide initiatieven te koppelen met elkaar, werd dit een prachtig feest met veel zon en heel veel volk. De huidige weersvoorspellingen geven na de vele regen opnieuw een weekend vol zon, en we hopen op evenveel volk” vertelt Heidi Knop (Open VLD), schepen van Toerisme. “Komende zaterdag staat de omgeving van de Buysemolen namelijk weer op zijn kop en gaan de molenfeesten in en rond de molen opnieuw door. Er is een gevarieerd programma voorzien met een roofvogelshow, een wagenspel door de plaatselijke Toneelvereniging Torengalm, een historische wandeling van 4 km o.l.v. twee toeristische gidsen met een tussenstop aan de gekende lindeboom, waar de gidsen het leuke verhaal van Lowieken de leurder in het dialect vertellen. Als kers op de taart is er ‘s avonds stipt om halfzes de gouden Molenworp. Er worden wafeltjes, gebakken door onze molenaarsvrouwen met echt molenaarsmeel, vanuit de molen naar beneden gegooid. Zij die de bronzen, zilveren of gouden wafel hebben gevangen, ontvangen een mooie Herzelebon t.w.v. 75, 50 of 25 euro. Doorlopend is er een bezoek aan de molen mogelijk, onder deskundige leiding van de molenaars, en is er een hobby- en ambachtenmarkt. Er zijn ook koetstochten en kinderanimatie voorzien. De toog wordt uitgebaat door de mensen van vzw De Bolster t.v.v. de VZW. Steun hen dus zeker door een drankje bij hen te nuttigen in de weide naast de molen.”

“Ter hoogte van de site van SV Sint-Antelinks is er in de Roeselarestraat een rommelmarkt voorzien. Daarnaast is er voor de kinderen een groot kidsdorp met de Ponytuin en springkastelen. Doorlopend kan het publiek in de feesttent smullen van een heerlijke BBQ en zijn er vanaf 17u00 tal van optredens voorzien van onder meer de plaatselijke concertband Vivace, Kunst en Broedermin, de Herzeelse coverband ChezKit, Jens en als afsluiter Bram en Lennert!” geeft Eddy van der Haegen, voorzitter SV Sint-Antelinks, nog mee.