Geraardsbergen heeft procentueel veruit het hoogst aantal leefloners

Geraardsbergen. Het aantal leefloners is in stijgende lijn. Op twintig jaar tijd is het aantal in ons land zowat verdubbeld. Voor Geraardsbergen ligt de stijging van het aantal een stuk hoger. Wat betreft het aantal leefloners t.o.v. het aantal inwoners piekt de Oudenbergstad t.o.v. de omliggende steden en gemeenten.

De stijgende trend van het aantal leefloners is onmiskenbaar. Op twintig jaar tijd is het aantal leefloners in ons land zowat verdubbeld kopt De Standaard. Bijna de helft van de leefloners woont in Wallonië. Brussel huisvest meer dan een kwart en Vlaanderen volgt op afstand. De huidige regering heeft het leefloon verhoogt, waardoor het de factuur oploopt tot een recordbedrag van 1,5 miljard euro. Volgens het planbureau is de sterke stijging te wijten aan de strengere regels voor een werkloosheids- en inschakelingsuitkering voor jongeren in afwachting van hun eerste baan. Ook het stijgend aantal vluchtelingen speelt een rol.

Hoe brengt Geraardsbergen er het vanaf? Volgens de barometer voor maatschappelijke integratie heeft Geraardsbergen 488 leefloners. Dat is 1,422 procent van de bevolking. Daarmee steekt de Oudenbergstad met kop en schouders boven de omliggende Vlaamse gemeenten en steden uit (zie grafiek). Zelfs Ronse, Aalst en Denderleeuw hebben procentueel minder leefloners dan onze stad. In 2012 telde Geraardsbergen 176 leefloners. Op 11 jaar tijd betekent dat meer dan een verdubbeling.

Om de leefloners meer te activeren besliste de Vlaamse regering om de gemeenten te verplichten om de leefloners bij de VDAB in te schrijven. Daarnaast is er een premie van duizend euro per geactiveerde leefloner voor elke gemeente die erin slaagt om de activiteitsgraad tot boven het Vlaams gemiddelde te krikken.

Voor een overzicht voor het aantal leefloners per gemeente: https://stat.mi-is.be/nl/dashboard/ris_cities?menu=map

Bron: De Standaard

Julien  Borremans