Steven Van Liedekerke: “Toestand kerkhoven en andere publieke plaatsen: beschamend!”

Publieke plaatsen in Ninove worden slecht onderhouden. Dit stelt bestuurslid van Forza Ninove Steven Van Liedekerke vast na klachten van inwoners. “Het is schandalig om te zien hoe bijvoorbeeld de kerkhoven in Ninove overwoekerd zijn door onkruid. Op de dierenbegraafplaats in Ninove vinden baasjes hun overleden metgezel zelfs niet meer terug”, verduidelijkt Steven Van Liedekerke.

Wat ooit aangekondigd was als een primeur voor Oost-Vlaanderen, de dierenbegraafplaats in Ninove, is in een ongelooflijk erbarmelijke staat. Schepen van dierenwelzijn Katie Coppens (Samen) kondigde het toen aan als een manier om op een waardige en betaalbare manier afscheid te nemen van huisdieren. Inwoners van Ninove die hun huisdier hier een laatste rustplaats gegeven hebben, vinden amper de herdenkingsplaats van hun huisdier terug. “Toen ik een kijkje ging nemen nadat inwoners van Ninove mij dit gemeld hadden, kon ik enkel maar verontwaardigd en verbaasd zijn. Ik ben zelf een hondeneigenaar en weet wat het is om dieren te verliezen.”

“Dit is echter geen alleenstaand geval. Steeds vaker worden wij gecontacteerd door inwoners van Ninove en de deelgemeenten om het slecht onderhoud van publieke plaatsen aan te klagen. De kerkhoven in de verschillende deelgemeenten zijn overwoekerd door onkruid. Het openbaar toilet op het kerkhof van Meerbeke is zelfs zo vuil dat een dame er een infectie opgelopen heeft. Het getuigt van weinig respect voor de overledenen en hun nabestaanden”, gaat Van Liedekerke verder.

“Het gemeenteplein in Meerbeke heeft dringend een heraanleg nodig, de parking lijkt steeds meer op een offroad-parcours en het hondentoilet daar is zelfs volledig vervallen. Het oorlogsmonumenten aan de kerk in Meerbeke en op het kerkhof in Ninove zijn in erbarmelijke staat. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar ik kan er makkelijk tientallen opnoemen. Onlangs moest een koppel dat ging trouwen nog de burgemeester contacteren om het onkruid op de trappen van de kerk van Denderwindeke te laten verwijderen.”

Het stadsbestuur van Ninove heeft er in de voorbije legislatuur voor geopteerd om enkele prestigeprojecten zoals de Beversteeg, de Inghelantsite, de herontwikkeling van de binnenstad, het nieuwe logo van Ninove (met bijhorende tassen, spandoeken, …) te realiseren en waarbij de kosten de spuigaten uitlopen. Het net houden en onderhouden van het openbaar domein heeft men bij deze spilzucht wel volledig uit het oog verloren. Het zijn nochtans die zaken waar de mensen wel van wakker liggen. Vooral de deelgemeenten hebben hieronder te lijden gehad. “De verloedering van de deelgemeenten gaat steeds verder en al het geld gaat naar dure onnodige projecten in de binnenstad, zeggen inwoners van de deelgemeenten ons”, stelt het bestuurslid van Forza Ninove. “Verloedering brengt onveiligheid en criminaliteit mee in het kielzog.”

“Onze gemeenteraadsleden hebben dit al meermaals aangeklaagd en gevraagd naar periodiek onderhoud, maar kregen het antwoord dat dit te moeilijk is. Het gaat hem over welke prioriteiten je legt natuurlijk. In elk geval zullen onze gemeenteraadsleden dit blijven aankaarten. In 2024 zullen we hopelijk de nodige accenten zelf anders kunnen leggen”, besluit Steven Van Liedekerke