Lijdensweg blijft duren: leegstaande panden Gentsestraat worden geteisterd door inbraken/krakers

Geraardsbergen. De bewoners van de leegstaande panden in de Gentsestraat zijn zeker nog niet aan het einde van hun lijdensweg. Momenteel worden de panden geterroriseerd door inbrekers of krakers die er zich ’s nachts een toegang forceren. Ze jatten allerlei goederen die de bewoners – nadat ze hun eigen woningen hals over kop moesten verlaten – moesten achterlaten. De politie staat machteloos. ‘Wraakroepend’, zegt een eigenaar van één van de woningen.

Na de onwaarschijnlijke lijdensweg die de bewoners van de leegstaande panden hebben doorgemaakt, worden ze nu geplaagd door inbrekers en/of krakers die hun woningen binnendringen om allerlei achtergelaten goederen te jatten.

Vorig jaar werd in maart vastgesteld dat door een ondergrondse verzakking de panden onbewoonbaar waren. De bewoners kregen een half uur tijd om de meest noodzakelijke spullen mee te nemen en moesten het grootste deel van hun huisraad achterlaten.

Sinds enkele maanden wordt er ’s nachts via de achterkant van de woningen ingebroken. De Inbrekers of krakers bereiken de woningen via de spoorweg en forceren deuren en ramen. Er werden al verschillende klachten bij de politie neergelegd, maar zonder resultaat. De politie staat machteloos. De panden mogen officieel niet worden betreden. Op die manier kan er geen onderzoek gebeuren.

Verschillende inbraken
De bewoners zijn radeloos en zien geen uitweg meer. Gino Coolens woonde in één van de panden en bevestigt de inbraken: ‘We kunnen met zekerheid zeggen dat er in de verschillende panden meermaals werd ingebroken. Of ze gekraakt worden, is minder duidelijk.’ De eerste keer dat de woningen nachtelijk bezoek kregen van inbrekers werd al in december 2022 vastgesteld, aldus Gino Coolens. ‘We hebben dat kunnen vaststellen door de gordijnen die dicht waren en voordien openstonden.’ Een andere eigenaar bevestigt het verhaal en stelt dat een raam openstond en de dag nadien dicht was.

‘Uiteraard heb ik bij de politie een klacht neergelegd. Samen met de politie heb ik aan de achterdeur van mijn woning een slot gehangen om te beletten dat de inbrekers binnen konden. Tevergeefs. De laatste keer dat ik merkte dat de dieven in mijn woning waren, was een paar dagen geleden. We hebben dat gemerkt doordat het raam weer openstond en de gordijnen andermaal dicht waren’, getuigt Gino. Op het moment dat ik daar was, stond een raam vooraan open (zie foto).

Via een openstaand raam banen de dieven zich een weg naar binnen.

Bloedsporen
‘Of het om krakers gaat, kan ik niet bevestigen. Verblijven ze er permanent of sporadisch? Ik weet het niet. Zeker is dat het een heel gevaarlijke situatie is, want de woningen staan op instorten. De krakers hebben het recht om de woningen te kraken, tenzij de eigenaars een klacht neerleggen. Maar voor er een klacht kan worden neergelegd, moet de politie een vaststelling doen of de panden wel gekraakt worden. Dat is onmogelijk, want de panden mogen wegens instortingsgevaar niet worden betreden.’

Toch is er een vaststelling gedaan, aldus Gino Coolens. ‘Door het openstaande raam aan de voorkant zijn er foto’s gemaakt. Uit die foto’s blijkt dat alles overhoop is gehaald en dat de kasten zijn leeggehaald. Er zijn ook bloedsporen aangetroffen. Ook de achterdeur is ingetrapt. Het slot dat ik een aantal maanden geleden installeerde, werd geforceerd. Mijn buurman stelde ook al vast dat een fiets is gestolen.’ Gino Coolens legde intussen al drie keer klacht neer bij de politie. Ook de andere gewezen bewoners van de twee panden deden dit.

‘Uiteraard hopen wij dat er eindelijk schot in de zaak komt. De inbraken duren nu al maanden. We moeten lijdzaam toezien hoe onze huisraad door dieven wordt meegenomen. We staan machteloos’, besluit Gino.

‘De impasse is totaal’
Op zaterdag 26 maart 2022 werd een ondergrondse wegverzakking vastgesteld bij een aantal panden in de Gentsestraat. Doordat de getroffen woningen instabiel bleken, kregen de bewoners een half uur de tijd om het hoogstnodige mee te nemen en de getroffen panden te verlaten. De woningen moeten worden gesloopt maar de complexiteit van het dossier belemmert de vooruitgang. Op een vraag van Stéphan Bourlau (Het Alternatief) kondigde burgemeester Guido De Padt vorig jaar tijdens de gemeenteraad van 5 juli een initiatief aan om het dossier vlot te trekken, maar momenteel is de impasse totaal.

We vroegen een reactie aan de politie van Geraardsbergen/Lierde. Van zodra die binnenkomt, geven we die mee.

Julien Borremans