Oosterzeelse dansclub mag naar WK Streetdance

Van 24 tot en met 27 augustus 2023 trekken de MINI TMD CREW van de dansschool Toi, Moi et la Danse uit Oosterzele naar de Wereldkampioenschappen in Blackpool (Groot-Brittannië) om daar te strijden voor het goud in de streetdance wedstrijden. Het wereldkampioenschap wordt georganiseerd door de organisatie UDO (United Dance Organisation). Udo is een organisatie die streetdance wedstrijden organiseert over de hele wereld.

Wat houdt die streetdance juist in? 

“Wel, Streetdance houdt meer in dan enkel ‘hiphop’. Hiphop is een onderdeeltje maar er zijn nog veel meer stijlen binnen deze overkoepelende naam. Dit proberen wij dus als crew ook te brengen. We brengen Hiphop, Waacking, House,… maar er bestaan nog veel meer stijlen die je op deze wedstrijd kan tonen. Zo kennen we elf verschillende streetstyle stijlen: Hip Hop, House, Locking, Popping, Breaking, Vogue, Krump, Waacking, Dancehall, Litefeet en Afro.

Het onder de knie krijgen van deze stijlen is zeker niet simpel. Je moet de dans niet alleen technisch juist dansen maar je moet de dans en de muziek voelen, dit kunnen overbrengen naar het publiek en  doortrekken in je volledige expressie. Daarom hebben wij al enkele gastdocenten uitgenodigd om te komen lesgeven zodat we genoeg kennis opdoen om dit op een zo juist mogelijke manier te proberen brengen op de wedstrijd.” vertelt ons Amber Uytterhaegen – dansdocent bij Toi, Moi et la Danse.

UDO jureert op 5 verschillende niveaus.

  1. ‘street dance technique’:

Hier worden ze beoordeeld op basis van de kwaliteit van je optreden, uitbeelding en uitvoering van de stijltechnieken. Er wordt ook rekening gehouden met de leeftijdscategorie en de divisie.

  1. Execution: 

Hier beoordeelt UDO het niveau van je crew vaardigheden en de uitvoering van alles behalve streetdance-techniek. Dit betekent dat de choreografie die je besluit uit te voeren en die niet noodzakelijkerwijs techniek bevatten, punten voor je kan scoren op basis van de getoonde crew vaardigheden – synchroniciteit van de dansers in timing en vormen, gebruik van verschillende hoogtes en niveaus, de kwaliteit van de getoonde beweging en het gebruik van verschillende dynamieken in je uitvoering.

  1. Creativiteit: 

Met deze update van de criteria willen ze niet alleen de nadruk leggen op de kwaliteit van de optredens, maar willen ze ook onze creativiteit stimuleren. Of dat nu is met thema’s en concepten voor onze sets of originaliteit in onze bewegingen of zelfs in onze songkeuzes. Al deze dingen zullen te zien zijn als creatief, en sommige facetten van je creativiteit zullen je punten opleveren.

  1. Performance skills: 

Hier beoordelen ze het niveau van je optreden wanneer je de vloer opgaat. Het vertrouwen en de focus die je toont tijdens het optreden. De projectie van de beweging op het publiek en of de energie voelbaar is buiten het podium.

  1. Stagecraft:

Hier kunnen ze beoordelen hoe je de podiumruimte gebruikt tijdens de voorstelling. De nauwkeurigheid en uitlijning van je formaties. De soepelheid en vloeiendheid van de overgangen van de dansers op en rond het podium. Dan is er nog een laatste en dat is ‘judges opinion’. Hier geeft de jury zijn persoonlijke score die ook zal meetellen bij de punten.

Wie zijn de: MINI TMD CREW eigenlijk? 

De Mini TMD CREW is een streetdance crew van de dansschool Toi, Moi et la Danse o.l.v. Delfien Neirynck. De crew zelf wordt gecoacht door Amber Uytterhaegen. “Ik heb zelf lang gedanst in een danscrew die meedeed aan diverse nationale en internationale wedstrijden. Momenteel zit ik nog in een andere crew die zich vooral focust op de stijl Waacking. Dit is dan ook de stijl waar ik mij het meest in thuis voel. MINI TMD CREW  (‘De mini’s’ zoals ik ze noem) liggen mij enorm nauw aan het hart. Het is voor mij meer dan een danscrew. Ik zie deze kinderen opgroeien tot schitterende dansers en dat maakt mij ongelooflijk trots. Ik coach de mini’s ook al vanaf het begin dus ik zie ze ook in het algemeen opgroeien en zij kennen mij ook goed dus dat zorgt voor een hele fijne en vertrouwde band.” aldus Amber.

MINI TMD CREW bestaat ondertussen al vier jaar maar het is nog maar het tweede echte wedstrijdseizoen aangezien corona hen helaas tegenhield. De wedstrijden lieten even op zich wachten maar ze zijn blijven trainen. Dat ze al gestraald hebben dat gewezen ze reeds al.

Zo behaalden ze de volgende prijzen dit jaar en daarmee hebben ze ook op elke wedstrijd die ze hebben meegedaan hoog gescoord:

2e plaats – kwalificatiewedstrijd UDO – categorie: under 14 – Beginner

2e plaats – Belgisch kampioenschap UDO — categorie: Under 14 – Beginner

3e plaats – Belgisch kampioenschap Hip Hop Unite – categorie: Megacrew cadette —> hier zijn we dus ook gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in Portugal

De crew bestaat uit 13 leden en juf Amber als coach. De leeftijden variëren tussen de 8 jaar en 13 jaar.

De kinderen die meegaan zijn:

Anna, Anna-Elle, Axelle, Amérie, Eliana, Emma, Kobe, Leonie, Lieke, Liona, Lou, Matilda en Matz.

De verwachtingen

“Of er precies hoge verwachtingen zijn, weet ik niet. Iedereen hoopt denk ik altijd op een zo hoog mogelijke plaats, maar uiteraard wil geen podiumplaats absoluut niet zeggen dat het ’niet goed was’. En dit is iets wat we blijven onthouden. We zijn vooral heel trots en enthousiast dat we daar als vice-Belgisch kampioen ons land mogen vertegenwoordigen. Dat we daar überhaupt al mogen staan is voor ons eigenlijk al genoeg. Uiteraard wat erbij komt, komt erbij maar we gaan vooral voor de ervaring en zien dan wel verder. Het is altijd gevaarlijk om meer te willen en te vergeten wat we al allemaal hebben verwezenlijkt maar we blijven met de voetjes op de grond. De kinderen dromen er af en toe wel eens over denk ik, maar met dromen is er uiteraard niets verkeerd. Ik hoop vooral dat de crew zal zien dat de streetdance stijlen, … meer zijn dan enkel een dansstijl in een wedstrijddans. Het heeft een historie, het is een gevoel, het is een passie, een liefde en ik hoop dat ze dit daar nog meer zullen ervaren, zien en voelen. De passie van dans delen met mensen van over de hele wereld, dat is waar het au fond om blijft draaien.” besluit Amber  Uytterhaegen haar verhaal.

Wij wensen alvast de ganse crew veel succes toe op het WK en duimen voor een goede prestatie! Good Luck!