Egmont Cycling Race (mannen) op kermiszondag 20 augustus: het volledig nieuwe parcours

Zoals u in een eerder NUUS-artikel uitgebreider kon / kunt lezen (zie via deze link), staat er op de slotdag van de jaarlijkse zomerkermis in het Zottegemse stadscentrum opnieuw wielrennen op de affiche maar dan wel met de eerste Egmont Cycling Race voor dames-elite op dinsdag 22 augustus. De 87ste editie van de traditionele wielerwedstrijd voor eliterenners met contract (de vroegere beroepsrenners of profs) wordt – voor de derde keer onder dezelfde nieuwe naam – ditmaal twee dagen eerder verreden. Lees hierna alles over wat er de mannen op zondag 20 augustus te wachten staat en waar u de renners kan zien voorbijrijden en/of aanmoedigen langs een volledig nieuw parcours.

De totale afstand van de race is 196,5 km, verdeeld over eerst een ronde van 33,8 km, dan tweemaal een ronde van 52,8 km (die ook de buurgemeenten Oosterzele en Brakel aandoet) met tussenin een kleinere ronde van 19,3 km en tot slot nogmaals twee lokale ronden van 18,9 km. Na de Diepestraat helemaal in de aanloop door Sint-Lievens-Houtem krijgen de renners als hellingen in totaal ook zesmaal de Grotenbergestraat en twee keer de Hostellerie onder de wielen geschoven alsook telkens tweemaal de kasseien van de Lange Munte in Scheldewindeke en van de Paddestraat en Lippenhovestraat.

Terwijl voor de aankomst de Buke plaats van afspraak blijft, vertrekt de Egmont Cycling Race ditmaal op het Marktplein in buurgemeente Sint-Lievens-Houtem (ook voor het Belgisch kampioenschap wielrennen in juni van volgend jaar zullen dit de start- en aankomstplaats zijn). Na de officieuze start om 12u30 zal de hele koerskaravaan eerst achter de rode vlag van algemeen koersdirecteur Jo Gosseye (zie foto) een geneutraliseerde ritje van 1,8 km afleggen via de E. Tinelstraat, Fabrieksstraat, Krabbendijk en Dries naar de officiële start in de Keiberg (Letterhoutem) en het begin van de eigenlijke eerste ronde. De verdere gedetailleerde wegwijzer ziet er als volgt uit:

  • 1 ronde van 33,8 km: op grondgebied Sint-Lievens-Houtem: Nederweg, Wettersesteenweg, Mgr. Meulemanstraat, Marktplein, E. Tinelstraat, Diepestraat; op grondgebied Herzele: Houtemstraat, Provincieweg; op grondgebied Zottegem: Steenweg op Aalst (kruispunt De Vos), Europaweg, Buke, Gentsesteenweg, Bijlokestraat, A Gevaertlaan, Grotenbergestraat, Parkstraat, Gentsesteenweg, Langestraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Van Aelbrouckstraat, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Neerhofstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Wolvenstraat, Meire, Sint-Andriessteenweg, Strijpenplein, Beugelstraat, Romeins Plein, Lieve-Heerstraat, Provinciebaan, Elenestraat, Bruggenhoek en Buke.
  • 1 ronde van 52,8 km: Gentsesteenweg, Bijlokestraat, A. Gevaertlaan, Grotenbergestraat, Parkstraat, Gentsesteenweg, Langestraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Van Aelbrouckstraat, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Neerhofstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Wolvenstraat, Meire, Meileveld, Wurmendries, Eekhout, De Vlamme, Ten Bosse, Sint-Goriksstraat, Oudenhovestraat, Brakelstraat; op grondgebied Brakel: Kasteeldreef, Meierij, G. Gezellestraat, Heksteelstraat, Boembeke; op grondgebied Zottegem: Langendries (helling Hostellerie), Kortendries, Roter, Traveins, Krommestraat, Molenhoek, Strijpenplein, Beugelstraat, Romeins Plein, Paddestraat, Ruddershovestraat, Provinciebaan, Lindestraat, Sonseindestraat, Munkbosstraat; op grondgebied Oosterzele: Munkbosstraat, Lange Munte, Stationsstraat, Marktplein, Pelgrim, Windekekouter, Dorp, Keiberg, Houtemstraat, Geraardsbergsesteenweg, Molenstraat, Gootje, Rooigemstraat, Kalle, Boerestraat, Balegemstraat; op grondgebied Zottegem: Elenestraat, Bruggenhoek en Buke.
  • 1 ronde van 19,3 km: Gentsesteenweg, Bijlokestraat, A. Gevaertlaan, Grotenbergestraat, Parkstraat, Gentsesteenweg, Langestraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Van Aelbrouckstraat, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Neerhofstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Wolvenstraat, Meire, Sint-Andriessteenweg, Strijpenplein, Beugelstraat, Romeins Plein, Lieve-Heerstraat, Provinciebaan, Elenestraat, Bruggenhoek en Buke.
  • 1 ronde van 52,8 km: idem als hierboven.
  • 2 ronden van 18,9 km: Gentsesteenweg, Bijlokestraat, A. Gevaertlaan, Grotenbergestraat, Parkstraat, Gentsesteenweg, Langestraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Van Aelbrouckstraat, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Neerhofstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Wolvenstraat, Meire, Sint-Andriessteenweg, Strijpenplein, Beugelstraat, Lippenhovestraat, Baron I. della Failleplein, Baron Boudewijnstraat, Elenestraat, Bruggenhoek en Buke (aankomst voorzien omstreeks 17 uur).

Eerstdaags presenteert NUUS u ook de volledige en gedetailleerde wegwijzer van de eerste

Egmont Cycling Race voor dames-elite op dinsdag 22 augustus.