Uitdagende zomerschool stoomt leerlingen klaar voor het schooljaar

Geraardsbergen. Het GO! atheneum Geraardsbergen ontving vrijdagochtend op de campus 40 leerlingen die zich inschreven voor de zomerschool van 18 augustus tot en met 31 augustus. Tijdens deze kosteloze zomerschool combineren leerlingen onderwijsactiviteiten met een focus op Nederlands, wiskunde en Frans met sport, spel en interessante workshops. ‘Ik wil vooral mijn talen oefenen en heb vandaag veel plezier gemaakt tijdens de workshop striptekenen’, getuigt Lowie Bruylandt (13 jaar).

Na het intakegesprek stond er vrijdag een workshop ‘coloured glasses’ op het programma die werd gegeven door Engelstalige studenten van Youth For Understanding. Jongeren konden hun houding en tolerantie ten opzichte van andere culturen te onderzoeken.

Andere workshops die werden aangeboden, waren creatief striptekenen – onder begeleiding van Chrischa van de Voorde, van de Belgische Design Studio ‘Happy Monsters Network’ – en een workshop van van FabLab Factory gericht op activiteiten binnen de STEM-sector: 3D-printen, microbitprogrammeren, vinyl- en lasersnijden en 2D-grafische ontwerpen ontwikkelen.

Damian Muziek (11 jaar) blikt tevreden terug op de eerste zomerschooldag: “Ik wil hier natuurlijk plezier maken maar hoop ook mijn Nederlands nog wat te oefenen.’

Uitdagende schoolomgeving
‘GO! Geraardsbergen werkt met verschillende partners intensief samen om van deze zomerschool een plezante en leerrijke belevenis te maken. Leerlingen starten de dag met een uurtje ‘vrij lezen’. De bibliotheek van Geraardsbergen levert hiervoor heel wat interessant leesmateriaal. Aansluitend krijgen de leerlingen Frans, Nederlands en wiskunde. Er zijn telkens drie leerkrachten aanwezig waardoor leerlingen zowel in groep als individueel op maat geholpen worden’, vertelt Frederick Van Acker van het GO! atheneum Geraardsbergen.

‘GO! Geraardsbergen tracht met dit initiatief het vakantieverlies aan kennis en vaardigheden in te perken en de overgang naar het volgend schooljaar zachter te maken. Ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben in wiskunde, Frans of Nederlands worden door onze leraren geholpen om het schooljaar krachtiger aan te vatten.
De school focust op leerlingen die op 1 september starten in het eerste, tweede, derde of vierde middelbaar en hoopt dat de aanwezige leerlingen hierdoor eenvoudig en vlekkeloos de overgang van vakantiesfeer naar een uitdagende schoolomgeving kunnen maken. Daarnaast is ook het sociale concept heel belangrijk want de zomerschool zorgt ook voor een sterk groepsgevoel’, gaat Frederick Van Acker verder.

Dankzij de hulp van onze externe partners GO! scholengroep 20, Stad Geraardsbergen, schepen van Onderwijs, Huis van het Kind, Kip van Troje, Fablab, de bibliotheek en vele andere vrijetijdsaanbieders uit de streek worden er nog leuke activiteiten georganiseerd zoals zwemmen in De Gavers, workshops rond toneel en muziek, sportactiviteiten’, besluit Frederick Van Acker

Julien Borremans