Dit mag je niet missen op Gijzel Kirmesse

Cocktail van muziek, optredens, rommelmarkt, sport, evenementen, eten en drinken

Wat ooit kleinschalig begon, is intussen uitgegroeid tot een volwaardige en gevarieerde kermis. Gijzel Kirmesse 2023 is een gezonde melange van muziek, optredens, rommelmarkt, animatie, sport, lekker eten, pittige evenementen en vooral een volkse sfeer. Een aantrekkelijke,  gratis en fantastische kermis wordt het van vrijdag 25 tot en met maandag 28 augustus 2023. De zorg voor een sterke inhoud, voor veiligheid, laagdrempeligheid is al jaren de basis van het succes van ‘Gijzel Kirmesse’.
Het beloven vier dolle feestdagen te worden. Tijdens ‘Gijzel Kirmesse’ verandert het dorpsplein in één grote feestzone waar de meest uiteenlopende disciplines aan bod komen. We kijken er samen met zijn allen naar uit en de ‘kirmesse’ wordt op vrijdag 25 augustus op gang getrokken.  Vier dagen sfeer en gezelligheid. Het platform van de Gijzenzeelse verenigingen pakt voor de editie 2023 van de kermis uit met een ijzersterk programma. De organisatoren raken duidelijk niet aan de kwaliteit en kwantiteit van de feesten. Er zijn veel vaste waarden en ook nieuwigheden. Het is enig, zo’n 100 vrijwilligers van Gijzenzeelse verenigingen zetten hun schouders onder de organisatie van de ‘Kirmesse’. Dat men in Gijzenzele vier dagen lang kan feesten zonder daar een financiële kater aan over te houden, heeft men te danken aan het platform van Gijzenzeelse verenigingen. Het hele dorp is klaar voor de ‘Kirmesse’. Het is uniek voor een kleine deelgemeente met zo’n duizend inwoners. Dat mag je gewoon niet missen:
Muziek
Jawel, er is geweldig veel muziek op Gijzel Kirmesse. We raden u ten zeerste aan zoveel mogelijk bands en optredens mee te pikken. Optredens van Alain Blieck, Sticky Tunes, Rock & Roll en Bluesband, accordeonist Johnny Clarysse, Toile Ciréé, Yellow Goose, Blue Dawn, aperitiefconcert ‘Voor God en Vlaanderland’, Frank Van Damme (alias Kristoff), The Covrettes, The Molteni’s, Margriet Hermans (headliner), Kevain, Fabienne Delanghe, Pure For Fun en dan zijn er ook nog de mega goede deejays: Danny Gaethofs, Drezz, Lolo, Boer Boerie,DJ Geert. Het is dus opnieuw volop ‘music-time’ in gezellig Gijzenzele.
Rommelmarkt
Op zondag 27 augustus vanaf 10 u kan je lekker snuisteren in Gijzel. Je vindt op de rommelmarkt én in garages spullen waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was. De rommelmarkt wordt opgevrolijkt met tal van optredens, kinderanimatie, en zo meer. Organisator ‘De Kermisvrienden’ heeft voor de garageverkoop een plan met deelnemers ter beschikking in ‘t Zaaltje. Info: kennethtoch@hotmail.com. Met deze gezellige rommelmarkt neemt je goesting om te slenteren, te keuren, te twijfelen, en te kopen ook toe. Wie zijn slag wil slaan weet op zondag 27 augustus waarheen.
Wielerwedstrijden
Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus krijg je  de op ‘kirmesse’ een heus wielerspektakel voorgeschoteld. Op vrijdag 25 augustus om 16 u 45 staat de wedstrijd voor elite zonder contract en beloften op de kermisaffiche en op zaterdag 26 augustus kan je komen kijken naar de wedstrijden voor gentlemen (13 u 30) en nieuwelingen (15 u 45 ). Duimen voor de lokale renners Gauthier Beeckman en Liam Reynaerts. Kermissfeer, sportief vermaak, heroïsch duels, mooi parcours, eten en drinken en een uitpuilend dorp.
Kinderen feesten mee
Ja, kinderen feesten mee op Gijzel Kirmesse. Op vrijdag 25 augustus vanaf 16 u kunnen ze naar hartenlust ravotten in het springkasteel en Monkey klimtoren op het plein. Op zondag 27 augustus zijn er staan veel leuke activiteiten voor de kids op de kermisaffiche: hindernisbaan, reuze springkasteel, grime, stockverkoop, optreden Pipo en Pipette, mini  – piekertjes, snoepworp.
Evenementen
Het wordt ook op de editie 2023 ook uitkijken naar het vrij podium voor Gijzels danstalent, kaartinitiatie, bieden, de ludieke kermismededelingen (wist je datjes van al wat reilt en zeilt in Gijzel) van de ‘sjampetter’ (nu ook aangesteld tot officiële bellenman van de fusiegemeente), het petanque tornooi, tentoonstelling ‘20 jaar Gijzels Genootschap van de Keruil’, Piekste hier – Piekste daar, snoepenworp, de kermisladies.
Uilenschieting
Op Gijzel Kimesse gaat men met de Uilenschieting 372 jaar terug in de tijd. Het event vindt plaats op maandag 28 augustus vanaf 14 u 30 in de pastorietuin. De traditie wordt verder gezet. In 1651 waren pastor Jan Brielinghe en baljuw Laurence De Backer de kerkuilenplaag grondig beu en lanceerden bij de bevolking een oproep. Wij citeren uit de bewaarde rekening van de kerkfabriek anno 1651 : ‘…wie eenen uil in de kerke schoot, met eenen drinkpenninge beloond’. Je krijgt de kans om met pijl en boog een pluchen exemplaar op een liggende wip te schieten’. Wie raak schiet wordt beloond met ‘enen drinkpenninge’. En leuk meegenomen, deelnemen is gratis.
Lekker eten en drinken
Gijzel Kirmesse, dat is ook lekker eten en drinken. Alle smulpapen, levensgenieters, kermisfanaten kunnen op vrijdag 25 augustus terecht bij Skol (drinks, fingerfood, cocktails en spaghetti) en drinks in Pop – up Café Moderne, op zaterdag 26 augustus bij Skol (drinks, fingerfood, cocktails), in pop – up Café Moderne (drinks)  en in ‘t Zaaltje (friet met stoverij à volonté), op zondag 27 augustus bij Skoll (brunch uitgebreid ontbijtbuffet-), in pop – up Café Moderne (aperitief), op het dorpsplein (cava – bar, hoeve – ijs) en op maandag 28 augustus bij Skol ( drinks- , fingerfood & cocktails en in ‘t Zaaltje (kermis barbecue).
In de eerste plaats is de ‘Kirmesse’ een sfeerfeest. ‘Gijzel Kirmesse’ staat voor volkse leute en plezier. De feestelijkheden worden uitgewerkt door de bewoners zelf. Ze hebben er hun handen mee vol. Ze doen het nog altijd met hart en ziel. Op maandag 28 augustus is er traditiegetrouw een plaats voor een sereen moment. Er is een dienst ter nagedachtenis van de overleden parochianen. Er komt geen sleet op het platform van Gijzenzeelse verenigingen dat met veel enthousiasme het programma van Gijzel kirmesse presenteert. Je mag in Gijzenzele vier dagen ongestoord feesten. Typerend voor Gijzel Kirmesse: mensen van verschillende achtergronden komen er samen om tijdens Gijzel Kirmesse even alle zorgen te vergeten. Ze verdwalen in de Gijzelse vreugde. Neem deel aan Gijzel Kirmesse. De bedoeling is dat het epicentrum van de feesten, het dorpsplein in Gijzenzele, een ontmoetingsplaats wordt waar mensen zelf de sfeer maken. Authentieke ambiance. Een concept dat perfect in Gijzel Kirmesse past. Alle medewerkers zijn klaar om je vanaf vrijdag 25  augustus tot en met maandag 28 augustus 2023 een fantastische kermis aan te bieden. Een volksfeest voor iedereen. Er mag tijdens Gijzel Kirmesse 2023  serieus van jetje gegeven worden. Maar zo’n uitgebreid programma zou niet mogelijk zijn zonder de sponsors, de inzet en creativiteit van zo’n honderd medewerkers die Gijzel Kirmesse heel genegen zijn. ‘Gijzel boven’ .Bedankt. Alleen nog duimen voor goed weer.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).