Lekker snuisteren op rommelmarkt in Gijzenzele

Waarom nieuw kopen als het tweedehands ook kan?

De rommelmarkt tijdens Gijzel Kirmesse, uitstekend georganiseerd door de Kermisvrienden, lokte veel koopjesjagers. De organisatoren waren in hun nopjes met de ruime belangstelling én het groot aantal deelnemers.  Inwoners van Gijzenzele konden ook meedoen van thuis uit en grepen de unieke kans om eens van hun overbodige spullen af te raken. Er was duidelijk veel interesse. Zondagmorgen 27 augustus, een voor een spreiden standhouders al vroeg hun koopwaar uit rond het dorpsplein. Alles wat je maar kunt bedenken. Zeg maar een geordende chaos. Al snel in de morgen – ruim voor 10 u – komen veel mensen van allerlei pluimage opdagen. Koppen lopen op rommelmarkt. Op zoek naar een zeldzaam (collectie)stuk. Op de rommelmarkt kan je eigenlijk veel bruikbare spullen op de kop tikken. Voor een prikje. Velen blijven het heerlijk vinden om in de tweedehandspullen te snuffelen of gewoon rond te kuieren. Voor velen een gezellig dagje uit én de zachte prijsjes komen goed van pas in deze peperdure tijden. Waarom veel geld uitgeven voor iets nieuws als het tweedehands ook kan? Velen hebben hetzelfde idee. En gezien de almaar stijgende levensduurte, zijn rommelmarkten meer dan ooit in trek. Zo ook in gezellig Gijzenzele. Afpingelen hoort bij een rommelmarkt. Het beste is meestal snel weg, want er wordt wat aardig wat verkocht op een rommelmarkt. Mensen komen ook voor de gezelligheid.
Er was ook heel wat tweedehandskledij te koop. Tweedehandskledij is prijs – en milieubewust: door iets een tweede leven te geven, verklein je de ecologische afdruk.
Tweedehandsspullen zijn vaak toffer dan nieuwerwetse spullen, vaak kwalitatief beter en je haalt een origineel stuk in huis dat niemand anders heeft. Oude spullen hebben een ziel, ze zeggen veel over de tijd waarin ze ontworpen zijn. Velen schuimen de markt af op zoek naar spullen die ze graag een tweede leven gunnen. Naast een vrijhaven voor interessante koopjes was de rommelmarkt in Gijzenzele alweer een sfeervolle traditie waarin schattenjagen, grabbelen en afdingen centraal stonden. Mooie dingen voor weinig geld.  Op zo’n rommel- en antiekmarkt  kan je op een ontspannen manier allerlei curiosa, waardevolle spullen, leuke hebbedingetjes op de kop tikken. Vaak is de regel, hoe volkser hoe beter. De curieuze-neus, de verzamelaar, de antiekliefhebber, de prijsbewuste, de snuisterraar, de snuffelaar,…één voor één schuimden ze de rommelmarkt af. Je kon echte koopjes doen. Afdingen hoort er bij op zo’n tweedehandsstrooptocht. Vragen hoeveel iets kost en zeg hoeveel je wil geven. Ofwel is het goed, ofwel wordt een middenweg gezocht. Het blijft altijd mooi om zien, de koopjesjagers die verwoed op jacht gaan naar zeldzame (verzamel)stukken, antiek, toffe hebbedingetjes, speelgoed, curiosa,…Om echte koopjes te doen, moest je er natuurlijk vroeg bij zijn. De rommelmarkt en de garageverkoop tijdens ‘Gijzel Kirmesse’ blijft een must voor liefhebbers van tweedehandsspullen. Door de economische crisis zijn meer en meer mensen fan van vlooienmarkten. Het dorpsplein en garages waren the place to be voor al wie op zoek was naar allerlei snuisterijen. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).