Strijpen: Oud-strijdersvereniging herdenkt Zottegemse bevrijding

Naar jaarlijkse gewoonte in het eerste weekend van september houdt de Oud-strijders- en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem nu zondag 3 september in Strijpen de herdenking van de bevrijding van Zottegem (en Zuid-Oost-Vlaanderen) aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurde, dag op dag 79 jaar geleden, op 3 september 1944 maar spijtig genoeg kwam het daarbij eerst ook nog door een samenloop van omstandigheden aan de Luchtbal (kruispunt Meerlaan/Hoogstraat) tot een dodelijke confrontatie tussen de Engelse bevrijders en een kleine Duitse colonne, die het leven kostte aan zestien Duitse soldaten maar ook vijf Zottegemse burgerslachtoffers: André Baele, Pelagie De Clercq, Yvonne De Looze, Lucienne De Zotter en Louis Steurbaut.

Voor de herdenkingsplechtigheid, uiteraard ook ter nagedachtenis van alle gesneuvelde soldaten en verzetsstrijders, wordt vanaf 10 uur verzameld op het Strijpenplein (kant Sint-Andriessteenweg). Vandaar wordt onder begeleiding van twee klaroenblazers opgestapt naar de kerk van Strijpen waar de vaandeldragers zich tegen 10u30 zullen opstellen langs het pad naar en aan de ingang van de kerk. Na het voorlezen van een gebed en een kort woordje door Denis Van Den Berge, voorzitter van de oud-strijdersvereniging, volgen de bloemenneerlegging aan het monument en de Last Post als muzikaal eerbetoon. Daarna gaat het in een korte optocht naar het stedelijk Ontmoetingscentrum aan de Sint-Andriessteenweg voor een samenkomst (met receptie en barbecue), eerst buiten nog voorafgegaan door de nationale hymne en in de zaal door toespraken van andermaal Denis Van Den Berge en een afgevaardigde van de stad. De hele plechtigheid zal muzikale luister bijgezet worden door de koninklijke harmonie Moed en Volharding uit Velzeke.