Oosterzele: Bepaal mee wie de veggie Nobelprei wint in 2023 en breng je stem uit!

ProVeg Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan een persoon of organisatie die het voorbije jaar in Oosterzele een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving. In vorige edities wonnen Cathy Goyvaerts van Wonderworld, de  Scouts St. Kristoffel, Vers en Veggie/Fresh&Veggie, Cream&Crunch en Coiffure Marva reeds de Nobelprei. De veggie hamvraag is echter: wie wordt de winnaar in 2023?

Net zoals vorige jaren kan het publiek mee bepalen wie de Nobelprei in ontvangst mag nemen. Je kan stemmen tot 30 september om 20.00.u via  https://gratispoll.be/poll/6yn296/ of via de Facebookpagina van EVA Oosterzele.

Uit de longlist koos de jury van ProVeg Oosterzele dit jaar een aantal verrassende genomineerden.

 

Apotheek Minnaert

  

Apotheek Minnaert kan naar de prei(s) dingen omdat je er terecht kan voor tal van (schoonheids)producten die veganistisch zijn en niet op dieren werden getest. Bovendien worden er ook geregeld workshops georganiseerd met die producten.

Gemeenschapscentrum De Kluize 

Team: Jacky, Luk, Peter, David, Jonathan, Staf, Christel, Ingeborg, Lobke en Els.

Gemeenschapscentrum De Kluize genomineerd omdat bezoekende kunstenaars gemakkelijk een veggie, klimaatvriendelijke maaltijd kunnen verkrijgen én omdat er vaak via tal van kinderfilms diervriendelijke, plantaardige verhalen in de schijnwerpers worden geplaatst. Zo staat dit cultuurjaar Knor op het programma.

Broederlijk Delen Oosterzele

Het team broederlijk delen: Wies Merckx, Frans Kennis, Lut Van Damme, Adelheid Meerschaut, Annemie Verstraete,
Joke Scherpereel, Rik Vanden Bussche, Riet Deraeck, afwezig op de foto Etienne Hebbrech, Annemie Merckx, Piet
Van der Veken en Mandy Ghijselinck.

Op de shortlist prijkt ook Broederlijk Delen Oosterzele. Deze organisatie streeft naar een samenleving van het genoeg, waarin “een goed leven” voor iedereen mogelijk is. Bij de campagnes van deze vereniging krijgt de verschuiving naar meer plantaardige, klimaatvriendelijke voeding dan ook de nodige aandacht. Bovendien kunnen vegans en veggies broederlijk aanschuiven bij het jaarlijkse vleesloze solidariteitsontbijt omdat tal van plantaardige alternatieven worden voorzien.

Campagne  ProVeg campagne Chili voor Willy

De uitreiking van de Nobelprei vindt plaats op zondag 1 oktober te Waterrad 1 en wordt gekoppeld aan de ProVeg campagne Chili voor Willy. Willy staat symbool voor alle varkens die het slachtoffer zijn van de vleesindustrie. ProVeg wil het voedselsysteem verplantaardigen en wil Willy helpen door minstens 6000 euro in te zamelen. Hiermee kan de  organisatie meer dan 10 000 nieuwe deelnemers werven voor de VeggieChallenge in maart en hen kennis laten maken met de plantaardige keuken. 90 % van de deelnemers aan de VeggieChallenge zegt dat ze ook na de campagne minder vlees blijven eten. Zo wordt het leven van duizenden varkens gespaard en kunnen heel wat meer varkens een gelukkig leven leiden zoals Willy. Wil jij ook je steentje bijdragen? Bestel dan voor 29 september je veg afhaalchili’s, bereid door Cathy Goyvaerts van Wonderworld. Bij elke verkochte chili gaat een deel van de opbrengst naar ProVeg!

Praktisch:
Portie chili sin carne volwassenen:                          13 euro
Portie chili sin carne kinderen:                                  9,5 euro
Op 1 oktober kan je je bestelde porties chili sin carne ophalen tussen 11.30u en 12.30u te Waterrad 1 (Balegem). Bestellingen kunnen doorgegeven worden tot en met 29 september via dit formulier https://forms.gle/m44jUgV63aSDRpqG6