Peter Sagan zet Wetteren op zijn kop

De gemeente Wetteren kende gisteren alweer een grandioze topdag en daar zorgde maar één man voor. De drievoudig wereldkampioen Peter Sagan (de hulk) uit Slowakije kwam naar Wetteren afgezakt om deel te nemen aan het Dernyfestival aan het Stationsplein van Wetteren. Meer dan 25.000 wielersupporters over heel Vlaanderen kwamen naar Wetteren om Peter Sagan zijn laatste wielerwedstrijd te zien rijden op Belgische bodem. Je kon er werkelijk op de koppen lopen, rijen dik stonden ze urenlang te wachten aan de start om toch maar een glimp te kunnen opvangen, een handtekening of een selfie te kunnen bemachtigen van die o zo belangrijke spilfiguur in het internationale wielerpeloton.

“Amazing”

Wielerclub Wetthra bracht een stunt van formaat om voor hun 19de editie de grootmeester Peter Sagan aan de start te krijgen. In dit Wetteren nam de wereldkampioen van 2015,2016 en 2017 afscheid van zijn Belgische fans die zelf versteld was van de enorme opkomst van publiek en supporters. “Amazing” zei Peter Sagan toen hij de sfeer en massa volk zag bij de voorstelling van de renners. “Ik rij enorm graag in België maar vooral in Vlaanderen. Hij is mijn tweede thuis. Ik ben opnieuw verbaasd hoeveel volk hier is en altijd is. Ik amuseer mij hier te pletter en zal deze sfeer in Vlaanderen dan ook enorm missen.” vertelde Peter Sagan.

Mooi palmares

Peter Sagan kon een zeer aantrekkelijk palmares bij elkaar fietsen. Zo werd hij twee keer tweede in Milaan-Sanremo (2013 & 2017), won hij drie keer Gent-Wevelgem in 2013, 2016 en 2018, was in 2016 de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, won twee jaar later Parijs-Roubaix, werd derde in de Amstel Gold Race (2012), won twee etappezeges in de Ronde van Italië, twaalf ritzeges in de Ronde van Frankrijk waaronder hij zeven keer het puntenklassement won en de groene puntentrui veroverde. Peter Sagan won vier etappes in de Ronde van Spanje en mocht drie keer de regenboogtrui aantrekken (2015, 2016 en 2017).

Streekrenners tonen zich, Sagan eindwinnaar

Het dernyfestival kende buiten Peter Sagan (Team TotalEnergies) ook andere grote kleppers. Zo kwamen ook Jordi Meeus (Bora Hansgrohe), winnaar van de laatste rit in de recente Ronde van Frankrijk op de Champs-Élysées, Belgisch en Europees Kampioen Veldrijden Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauces – Bingoal) nu woonachtig in Wetteren, Olivier Naesen (AG2R Citroën) uit Lede, Jasper De Buyst (Lotto – DSTNY), gewezen Belgisch Kampioen Dries De Bondt (Alpecin – Deceuninck), Frederik Frison (Lotto – DSTNY), Lindsay De Vylder (Team Flanders – Baloise), Aimé De Gendt (Intermarche Circus Wanty), Aaron Van Der Beken (Bingoal WB), Timothy Dupont (Tarteletto – Isorex CT), Jules Hesters (Team Flanders – Baloise), Ayco Bastiaens (Alpecin – Deceuninck) die volgend seizoen prof wordt bij Soudal  Quick-Step aan de start. Voor het startschot werd gegeven werden alle deelnemende renners voorgesteld samen met hun gangmaker en sponsors. De wedstrijd kende 3 reeksen van elk 15 ronden. De eerste reeks werd gewonnen door Michael Vanthourenhout terwijl Oliver Naesen de tweede reeks op zijn naam kon zetten. De vedette van de namiddag Peter Sagan won de finale reeks en werd de uiteindelijke eindlaureaat van dit 19de dernyfestival.

Uitslag reeks 1.

 1. Michael Vanthourenhout
 2. Lindsay De Vylder
 3. Jonas Wilsly Gregaard (Denemarken)
 4. Peter Sagan (Slowakije)
 5. Dries De Bondt
 6. Jordi Meeus
 7. Jasper De Buyst
 8. Aimé De Gendt
 9. Aaron Van Der Beken
 10. Siebe Deweirdt

Uitslag reeks 2.

 1. Olivier Naesen
 2. Frederik Frison
 3. Jules Hesters
 4. Aimé De Gendt
 5. Jasper De Buyst
 6. Jordi Meeus
 7. Peter Sagan (Slowakije)
 8. Dries De Bondt
 9. Laurens Huys
 10. Louis Bendixen (Denemarken)

Uitslag reeks 3.

 1. Peter Sagan (Slowakije)
 2. Jordi Meeus
 3. Jasper De Buyst
 4. Aimé De Gendt
 5. Dries De Bondt
 6. Olivier Naesen
 7. Frederik Frison
 8. Ayco Bastiaens
 9. Jelle Wallays
 10. Lindsay De Vylder

Eindklassement.

 1. Peter Sagan (Slowakije)
 2. Jordi Meeus
 3. Jasper De Buyst
 4. Aimé De Gendt
 5. Dries De Bondt
 6. Olivier Naesen
 7. Frederik Frison
 8. Lindsay De Vylder
 9. Michael Vanthourenhout
 10. Jules Hesters

Foto boven:

Peter Sagan ontvangt van Burgmeester Albert De Geyter en Schepen van Sport Dietbrand Van Durme een fles champagne als afscheid.

Foto’s onder:

Foto 1 & 2: Duizend supporters stonden uren te wachten op hun idool en het was drumen op een selfie te kunnen bemachtigen.

Foto 3 & 4: Peter Sagan samen met zijn sponsors van het Dernyfestival

Foto 5: De renners staan klaar voor hun eerste reeks

Foto 6: Michael Vanthourenhout won de eerste reeks voor Lindsay De Vylder (l) en de Deen Jonas Wilsly Gregaard (r)

Foto 7: Olivier Naesen tijdens zijn wedstrijd

Foto 8 & 9: Olivier Naesen won de tweede reeks, het podium met midden Olivier Naesen, Frederik Frison (l) en Jules Hester (r)

Foto 10: Olivier Naesen kreeg na de uithuldiging zelf weg met de dernybrommer

Foto 11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19: Sfeerbeelden tijdens het Dernyfestival met Michael Vanthourenhout, Peter Sagan en andere renners.

Foto 20: Peter Sagan werd de eindwinnaar van dit 19de Dernyfestival