Melle: Herdenking Canadese piloot John Campbell Younge

In de John Youngestraat staat een herdenking monument van de gesneuvelde Canadese piloot  John Campbell Younge (6 september1944).

Op zijn overlijdens dag (6 september) komt de buurt samen om hem te herdenken in aanwezigheid van Dirk De Maeseneer, Frederik De Buck, Ereconsul  Frederic  Agneessens en Wim Bogaert (werkgroep B67 ursel).

Het zal op dinsdag 6 september zal het 79 jaar geleden zijn dat John Campbell Younge tijdens de bevrijding van Gent liet het leven toen zijn Spitfire IX in Melle neerstortte in de omgeving van de Scheldebrug Heusden.
De buurt hield woensdag een  officieel moment waarbij er bloemen neerleggen werden en een reenactor in RAF uniform het „For the Fallen“ of ( the ‘Act of Remembrance’ )bracht.
John Campbell Younge was geboren op 11/09/1914 Camrose, Alberta, Canada, en werd bekroond met de Pilot Flying Badge op 22 januari 1943. Lied het leven tijdens het uitvoeren van zijn opdracht.

Opdracht 1944

BPSO, AEAF, meldde dat Spitfire-vliegtuig IXB.416, bestuurd door F/Lt. JC Younge van No.414 RCAF Squadron de basis verliet op 6 september 1944 om een ​​tactische verkenning uit te voeren in de omgeving van Duinkerken (Frankrijk), Brugge (België) en Gent (België). Wolken en nauwkeurige FLAK (Duitse luchtafweervliegtuigen) die te Brugge werden aangetroffen, zorgden ervoor dat de begeleidende piloot en F/Lt. Younge uit elkaar gingen, maar het contact werd herwonnen in Gent, een piloot van No.430 RCAF Squadron, die in het gebied was, werd benaderd door een verkenningswagen van het leger en vroeg of hij een lading van vijandelijke troepen kon tegenhouden die de rivier ten zuidoosten van Gent overstak. Vanwege een tekort aan benzine keerde F/O Loundes terug naar de basis, maar hij hoorde F/Lt. Younge zeggen dat hij het schip had geïdentificeerd en dat. Hierna werd geen verder nieuws ontvangen van F/Lt. Younge en gezien deze informatie werd hij geclassificeerd als “vermist”. Dit incident vond plaats om ongeveer 11.00 uur op 6 september 1944.